Világhírű brácsaművész, Pinchas Zukerman a Zeneakadémián

2022.02.22. 12:27 Módosítva: 2022.02.22. 12:27
Világsztárt üdvözölhet február 25-én a Zeneakadémia: a brácsaművész magyar zeneszerzők műveit adja elő a MÁV Szimfonikusokkal.

Tavaly, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján ez a koncert nyitotta volna az akkor debütáló Bartók Tavasz nevű eseményt, csak éppen közbejött a pandémia. Meg a színházak és a kulturális intézmények bezárása. Az elmaradt koncertet jól ismert Kodály- és Bartók-művekkel most pótolja a MÁV Szimfonikus Zenekar.

Többek között Kodály Háry János-szvitjét, Galántai táncok című művét és Bartók Brácsaversenyét játssza Zukerman Takács-Nagy Gábor vezényletével.

Pinchas Zukerman napjaink egyik legkeresettebb és legsokoldalúbb zenésze, hegedű- és brácsaszólista, karmester és kamarazenész. Egyedi líraiságú játéka több mint száz albumon hallható, kétszer Grammy-díjat kapott.

A Tel Aviv-i születésű, jelenleg Ottawában élő művész hétéves korában kezdett hegedülni az ottani konzervatóriumban, majd a Jeruzsálemi Rubin Akadémián folytatta tanulmányait, ahol a legendás magyar hegedűművész-zenepedagógus, Fehér Ilona tanítványa volt. Zukerman 1962-ben Isaac Stern támogatásával New Yorkba költözött, ahol a Julliard Zeneakadémián tanult tovább, és szerezte meg diplomáját.

New Yorkban nagy nyilvánosság előtt 1969-ben mutatkozott be, ezzel kezdődött sikerekben gazdag karrierje. 1970-ben fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, 1971-ben az Izraeli Filharmonikusokkal, Zubin Mehta vezényletével adta elő Brahms Hegedűversenyét.

Zukerman 1980 óta vezényel, saját zenekart is alapított Zukerman Chamber Players néven. 2009-ben a Londoni Royal Philharmonic Orchestra első vendégkarmesterévé nevezték ki. Sokat vendégszerepelt Európában is, elsősorban Olaszországban, Genfben, Berlinben, Münchenben, Brüsszelben és Birminghamben. 2016-ban a Deutsche Gramophone lemezkiadó 22 CD-n jelentette meg repertoárját. Megszámlálhatatlan művészeti díjjal tüntették ki; a világ számos híres egyetemének díszdoktora.

A hangversenyen elhangzó Kodály-mű, a Felszállott a páva az amszterdami Concertgebouw Zenekar fennállásának 50. évfordulója alkalmából készült.