Gyilkosnak nevezte Putyint, majd lemondott posztjáról Jelena Kovalszkaja

2022.02.25. 19:33
A moszkvai Vszevolod Mejerhold Színház igazgatója 2020-tól töltötte be posztját.

Jelena Kovalszkaja, a Mejerhold Színház és Kulturális Központ művészeti vezetője, aki 2020-tól volt az intézmény igazgatója, tiltakozásul Oroszország ukrajnai inváziója miatt lemondott posztjáról. A Mejerhold Színház állami intézmény, központi költségvetésből biztosítják a működését, színészei fizetett alkalmazotti státuszban vannak.

Nem tudok egy gyilkosnak dolgozni, és majd átvenni tőle a fizetésem

– írta Kovalszkaja Facebook-bejegyzésében.

A színház Vszevolod Mejerhold kísérleti színházi rendezőről és tanárról kapta a nevét, aki konstruktivista díszleteiről és forradalmi színészképzési technikájáról ismert. Ehhez híven az intézmény repertoárja meglehetősen kísérletező jellegű, ahol a kockázatvállalás megengedett, kezdő drámaírók ismeretlen darabjait és klasszikusokat egyaránt színpadra állítanak. Egy előadást általában hat alkalommal játszanak, ám ha a közönség különösen megkedveli a darabot, akkor az a szokásosnál hosszabb ideig is műsoron maradhat, vagy akár állandó helyet is elfoglalhat a színház repertoárjában.

A Mejerhold Központ alapelvei közé tartozik, hogy minden embert tisztelnek, kortól, nemi és nemzeti identitástól, szexuális irányultságtól, vallási nézettől függetlenül, így igazgatójukhoz híven ők is Facebook-posztban fejezték ki ellenérzésüket.

Nem tehetünk mást, mint hogy azt mondjuk: nemet a háborúra. Nem maradhatunk csendben. Nem tehetünk mást, mint hogy köszönetet mondunk Jelena Kovalszkaja rendezőnk bátorságáért. Nemet a háborúra.