Sebestyén Aba: A szorongás beférkőzött a lelkembe

Aba kep
Kortárs Magyar Dráma-díjat kapott Sebestyén Aba és Barabás Olga. Az elismerést Bódi Attila Lázadni veletek akartam című regényének színpadi adaptációjáért kapták. A marosvásárhelyi színész, rendező Sebestyén Aba interjúban mesél az Indexnek arról, miért is fontosak a történetek, és az, hogy azokat mindenki megismerje.

Nem könnyű a színészi lét, különösen úgy, ha az, aki kiáll a színpadra, gyerekként legszívesebben a stadionok gyepére futott volna ki. Ám ha már labdarúgás és színjátszás, két fontos szempont mindkét pódiumban közös: a fény és figyelem. Sebestyén Abát mindkettőben profiként ismerte meg a stadionokban az ország és utóbbiban a világ.

Sallang és pipiskedés nélkül

A Brassóban 1973-ban született Sebestyén Aba kamaszként a sepsiszentgyörgyi B ligában rúgta a bőrt, s bár legszívesebben bölcsésznek és sportolónak készült volna Kolozsváron, a szíve másfelé vitte: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen színművész lett.

Végül kiderült, rendezőként egészen sajátos világot és hangulatot képes teremteni,

amit akár úgy is értelmezhetnénk, hogy ezzel valójában nem tesz mást, csak visszatér a színjátszás eredeti vállalásához: a történeteket minden sallang és művészi pipiskedés nélkül kell elmesélni, eljátszani.

  • Friss színészként már 1998-ban elnyerte a Román Színházi Szövetség (UNITER) legjobb pályakezdőnek járó Debüt-díjat.
  • Négy év múlva már felkérést kapott Béres András egyetemi professzortól, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának igazgatójától, így csatlakozott a társulathoz,
  • s ezzel együtt bekerült a Művészeti Egyetem oktatói közé is,
  • elvégezte a rendezői mesterszakot is,
  • a Bukaresti Színház és Filmművészeti Egyetemen pedig doktorátust is szerzett.
Sebestyén Aba

Rendezőként a Bányavirág című előadásával a 2012-es – azóta megszüntetett – Pécsi Országos Színházi Találkozón fődíjat nyert; később pedig Bolyai János alakját idézte meg olyan rendezői szikársággal, amelyben szintén az előadói tér egyszerűségében bontakozik ki az emberi lét, a gondolkozó homo sapiens minden rezdülése.

Csak azért, mert megteheti

Sebestyén Abáék ugyan stúdiónak hívják, de amikor 17 évvel ezelőtt Marosvásárhelyen létrehozták a Yorick Stúdiót, valójában egy vadonatúj színház alapjait tették le. Ennek egyik előadásához kapcsolódik az is, hogy 2022-ben Sebestyén Aba immár a Kortárs Magyar Dráma-díjat is megkapta. Az elismerést másodmagával, a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen 1995 színházrendezői diplomát szerzett Barabás Olgával kapja a Lázadni veletek akartam című színdarabért.

Az előadást Barabás Olga alkalmazta színpadra, Sebestyén Aba rendezte, és az egyik főszerepet is a marosvásárhelyi színész játssza, László Csaba mellett. Az Indexben már olvashattak erről beszámolót, amelyben a többi között így fogalmaztunk:

Szóval, kiáll elénk ez a két színész a színpadra, és olyan természetességgel és egyszerűséggel mesél egy generáció nyomorúságáról, az ember lelkében ziháló vadállatról, a gyermeki ártatlanság porladásáról, hogy a színpadot megvilágító fények pászmájából pontosan kitűnik, mennyire abszurd mindaz, amit egy hatalom, egy társadalom megtehet és meg is tesz egy nővel. Egy férfival. Néhány fiúval és lánnyal. Az összessel. Csak azért, mert megteheti.

A Kortárs Magyar Dráma-díjat minden évben Budapesten, a Rózsavölgyi Szalonban adják át, így történt ez idén is. Az erről készült beszámolót itt olvashatják.