Michael Douglas fogja feltalálni a villámhárítót

2022.03.01. 11:26
Michael Douglas játssza Benjamin Franklint az Apple új sorozatában. Az amerikai függetlenségi nyilatkozat egyik szerzője a tudományban is maradandót alkotott. Ő találta fel a villámhárítót, a bifokális szemüveget, és a töltésmegmaradás törvényét is ő fedezte fel.

Az Apple új minisorozatában Michael Douglas fogja játszani Benjamin Franklint, az Egyesült Államok egyik alapító atyját – írja a Variety. Az egyelőre még cím nélküli sorozat a Pulitzer-díjas író, Stacy Schiff könyvén alapul.

A produkció rendezője az Emmy-díjas Tim Van Patten lesz, Michael Douglas a főgyártásvezetői (executive producer) feladatokat is ellátja.

Az 1706-ban született Benjamin Franklint a függetlenségi háború után megválasztották Pennsylvania kormányzójának, de fizetést nem fogadott el a szolgálatért. 1757-től 1775-ig Pennsylvania teljhatalmú megbízottjaként volt a gyarmatok képviselője Londonban. 1774-ben a brit unitárius egyház alapításakor ő is csatlakozott a gyülekezethez.

Hosszú időn át igyekezett megakadályozni a fegyveres összecsapást a gyarmatok és az anyaország között, és az ő feladata volt segítséget kérni Franciaországtól a forradalom támogatására. 1776-ban kezdeményezte az amerikai függetlenségi nyilatkozatot, amelynek megszövegezésében is részt vett. Anglia után Franciaországba ment, és elérte a katonai szövetség létrehozását Franciaországgal. Ezzel a függetlenségi háború fordulatot vett, és az 1783-as békeszerződésben Anglia elismerte az Amerikai Egyesült Államok függetlenségét.

Tudósként is maradandót alkotott

Franklin tehetséges fizikus és feltaláló volt. Feltalálta többek között a villámhárítót, az üvegharmonikát, a Franklin-kályhát, a bifokális szemüveglencsét és a rugalmas katétert. Bár nem védjegyeztette egyik találmányát sem, mindig támogatta a fejlesztők és a szerzők jogait.

Vizsgálta többek között az elektromosságot is. Ő vezette be a pozitív és negatív elnevezést, és ő fedezte fel a töltésmegmaradás törvényét. 1750-ben publikálta javaslatát egy kísérletre, amely igazolja, hogy a villám elektromosság.

Franklin elektromos kísérletei vezettek a villámhárító feltalálásához. Észrevette, hogy a hegyes végű vezetők képesek csendesen levezetni a kisülést, méghozzá jóval távolabbi helyen is. Úgy vélte, hogy ez a tudás hasznos lehet, ha a házakat meg akarjuk védeni a villámoktól. Miután egy sor kísérletet elvégzett a saját házánál, a jelenlegi Pennsylvaniai Egyetemen (University of Pennsylvania) és a későbbi Independence Hallban állított fel villámhárítókat 1752-ben.