Koponyaheggyel tiltakozik a Tretyakov Galéria

Moscow 05-2012 TretyakovGallery
2022.03.02. 06:16
A Tretyakov Galéria állami múzeum, kisebb csoda, hogy még senki sem intézkedett a fotós poszt eltávolíttatásáról.

„Tegnap éjjel a moszkvai Tretyakov Galéria Facebookra és Instagramra is kitette Vaszilij Verescsagin orosz festő A háború apoteózisa című 1871-es festményét, azzal a kiírással, hogy »mint mindenki más, mi is szorongva figyeljük a történéseket, melyek senkit sem hagyhatnak közömbösen« – szúrta ki Borbás Barna, a Válasz Online újságírója.

A háború apoteózisa akkor született – írja Facebook-oldalán –, amikor a cári birodalom brutálisan meghódította Közép-Ázsiát. A festmény a kiállítása után botrányt kavart, nem csak nyers vizualitása miatt, hanem azért, mert Verescsagin ezzel a mondattal dedikálta:

A múlt, a jelen és a jövő hódítóinak.

A Tretyakov Galéria állami múzeum – teszi hozzá Borbás Barna –, kisebb csoda, hogy még senki sem intézkedett a fotós poszt eltávolíttatásáról.

Ezekben a napokban a világ nemcsak azt találgatja, mi van a háborús agresszor Putyin elnök fejében – írja az újságíró –, hanem azt is, meddig van bármennyi támogatottsága az orosz emberektől, orosz üzleti és más hatalmi köröktől, akiket éppen most vágnak le a világ bankrendszeréről és szigetelnek el változatos módszerekkel az elnökük minden elemében vállalhatatlan háborúja miatt.

„Állítólag a nagy folyamatok először mindig a művészetben mutatkoznak meg, olykor alig láthatóan. Arra kicsi az esély, hogy Putyint az ukránok meg tudják állítani. Arra valamivel nagyobb, hogy végül az oroszok kelnek fel ellene, és küldik a történelem süllyesztőjébe.”

(Borítókép: Tretyakov Galéria. Fotó: Wikipédia)

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM