Félmillió euró értékű aranyérme-kollekciót foglalt le az Europol

2022.03.09. 19:32
Csak Franciaországban több mint négyezer műkincset foglaltak le a hatóságok. A bűnözők előszeretettel fosztogatnak ki régészeti lelőhelyeket fémdetektorokkal.

Műkincsekre lelt az Europol. Tiltott kereskedelem címen 28 országban több mint kilencezer műtárgyat foglaltak le, köztük értékes régészeti leleteket, bútorokat, érméket, festményeket és hangszereket is. Az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete szerint hónapokon keresztül végeztek ellenőrzéseket, házkutatásokat magánlakásokban, aukciósházakban, múzeumokban, határátkelőhelyeken is – jelentette az MTI brüsszeli tudósítója.

A prímet a francia hatóságok vitték: több mint négyezer elrejtett műkincsre bukkantak, elsősorban régészeti leletekre.

Horogra akadt Tumaco-La Tolita kultúrából származó ősi szobrocska, de csaknem száz, a Római Birodalom időszakából származó, majdnem kétezer éves aranyérme-kollekció is, utóbbi becsült értéke félmillió euró.

Az Amerikai Egyesült Államok illetékes tisztjei egy szállítmányba rejtve ősi mexikói leletegyüttesre tették rá a kezüket. Az olasz hatóságok több tucat különböző típusú és korú régészeti tárgyat foglaltak le: a műkincsek tulajdonosai nem tudták igazolni a tárgyak származását, vagy hiányzott az ország területére való behozatalukat igazoló dokumentáció.

Az uniós hatóság megjegyezte: a fémdetektorok keresett eszközök a régészeti lelőhelyek fosztogatói körében, mintegy száz ilyen eszközt foglaltak le a rendőrök.