Az Elk*rtuk mindent vitt hétfőn a tévében

AHA frame - 29
2022.03.16. 18:50
Magasan megelőzve a konkurenciát, 15,4 százalékos nézettségi arányt hozott a TV2-nek a Megafilm Kft. Elk*rtuk című filmje március 14-én.

A televíziós közönségméréssel foglalkozó Nielsen adatai szerint a legnagyobb nemzeti ünnepünket megelőző nap délutánján a hat órakor kezdődő RTL Klub Híradó érte el a legmagasabb nézettséget, 15,8 százalékot. A hírműsort követő programjaikat – A Szépség és a Szörnyeteg musicalváltozatát, majd a magyar akcióvígjátékot, a Pesti balhét már jóval kevesebben, valamivel 10 százalék fölött nézték.

A Nielsen által vizsgált 18–50 éves korosztályban este kilenc és tizenegy óra között Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya producerek thrillere, a már készültekor Gyurcsány-filmjeként emlegetett 

Elk*rtuk – jóval megelőzve A konkurens csatornák aktuális kínálatát – 15,4 százalékos nézettséget produkált.

Ebben az időszakban a Prime-on a Bridget Jones babát vár, a Mozi+ csatornán a Központi hírszerzés című amerikai akcióvígjátékot adták. Ezeket a filmeket csaknem öt százalékkal kevesebb néző választotta, mint Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének és az MTV-székház véres ostromának politikai hátteréről készült filmes fikciót.

A TV2-n az Elk*rtukat a John Wick követte, ám Keanu Reeves szórakoztató vérfürdőjével este tizenegy után már csak a nézők 6,5 százalékát tartotta meg a csatorna.

A főműsoridős győzelemnek is köszönhetően március 14-én az este hat és tizenegy óra közötti idősávot a TV2 nyerte 12,9 százalékos közönségaránnyal. Második helyen az RTL Klub végzett, a csatorna műsorait az adott időszakban a nézők 9,6 százaléka választotta.

A produkciós iroda számításai szerint a Megafilm Kft. akcióthrillerét több mint 150 000 mozinéző látta a 2021. október 21-i bemutató óta. Ebben már szerepelnek az erdélyi, vajdasági és felvidéki vetítések nézőszámai is.

Az Elk*rtuk már a forgatás idején heves indulatokat keltett. Ellenzéki bírálók szerint a kormánypárt érdekeit szolgáló kurzusfilmet rendezett a Kálomista Gábor cége által felkért angol direktor, Keith English.

A bemutató előtt szintén vihart kavart az a hír, amely szerint a fontosabb budapesti mozihálózatok, mint a Cinema City vagy a Budapest Film, előzetesen úgy döntöttek, hogy kevés alkalommal és nem a legjobb műsoridőben vetítik a filmet. Kálomista Gábor azzal vádolta a mozihálózatokat, hogy az ellenzéki cenzúra nyomására, ideológiai alapon igyekeznek távol tartani a nézőket filmjüktől.

Liszkai Tamás, a Budapest Film Zrt. vezérigazgatója ezeket a vádakat szakmaiatlannak tartotta és visszautasította.

Bár a film valóságtartalmát a történetben negatívan ábrázolt, névvel megjelenő közszereplők – mint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, felesége, Dobrev Klára EU-képviselő, Hann Endre, a Medián közvélemény- és piackutató cég alapítója és Szilvásy György, aki 2006-ban a Miniszterelnöki Hivatal vezetője volt – azonnal és kategorikusan cáfolták, a bemutató óta egyetlen feljelentés sem érkezett a filmet gyártó és forgalmazó Megafilm Kft. ellen.

(Borítókép: Jelenet a filmből / Fotó: Megafilm)