Gulyás Gergely: Zala és Zalaegerszeg nem csak a múltat őrzi

2022.03.20. 15:18 Módosítva: 2022.03.20. 15:24
Zala és Zalaegerszeg napjainkban történelmet ír, nemcsak a múltat őrzi, de a jövő alakításáról is gondoskodik – jelentette ki Gulyás Gergely Zalaegerszegen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Göcseji Múzeum közel kétmilliárd forintos felújításának műszaki átadása kapcsán azt mondta: bő egy évtizede mindenki számára szembeötlő, „milyen kiválóan sikerült kihasználni a városban az időt és a lehetőségeket”.

A politikus sorolta, hogy megújult a kórház, több száz hektárral bővült az északi ipari park, a turizmus növekedésével nemrég négycsillagos szálloda nyílt, továbbá belső tehermentesítő út épült. Hozzátette, hogy elkészült a Mindszenty iskola torna- és vívócsarnoka, ami a vívósport új dunántúli központja, és ehhez mérhető lesz a nyáron átadandó új uszoda is.

A közeljövőre tekintő tervek már túlmutatnak Zalaegerszegen, és az egész ország erősödéséhez járulnak hozzá

– fogalmazta meg Gulyás Gergely, majd rátért a miniszter arra, hogy hamarosan befejeződik a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya építése, 2023-ra a Rheinmetall harcjárműgyárának kivitelezése is.

Soha nem gondolták volna...

Ez utóbbi kapcsán megjegyezte: „Sosem gondoltuk volna, hogy annyira aktuális lesz egy ilyen gyárnak a felépítése, mint amennyire látjuk most, hogy milyen jó döntés született.”

Mindkét beruházás a világ élvonalába tartozó ipari technológiát hoz a városba, és mindkettő a világ csúcstechnológiai iparágainak lesz napi szintű közreműködője – hangsúlyozta a miniszter, és hozzátette, a Metrans közúti-vasúti terminálja és logisztikai központja a V4-ek számára Magyarországon át nyitja ki az adriai kikötőket, de zajlik az M76-os gyorsforgalmi út építése is.

Gulyás Gergely kitért a Göcseji Múzeum történetére is, ami szerinte azt mutatja meg, „a zalaiak számontartották és számontartják őseiket, mert tudták és tudják, hogy a közös emlékezés közösségként őrzi meg a várost”.

A múzeum egy egész országrész múltját őrzi, ezeket az emlékeket nagy áldozatok árán gyűjtötték össze és őrizték meg, közölte az MTI a politikus szavait, aki kihangsúlyozta,

eljött az idő, hogy ezek az egyedülálló kulturális értékek is megérkezzenek a 21. századba.

Ehhez nemcsak felújításra és energetikai korszerűsítésre volt szükség, hanem arra is, hogy 21. századi módon, annak eszközeivel mutassa be a múzeum mindazt, amit „az előttünk járók életéről el kell mondani és meg kell őrizni”.

A zalaegerszegi összefogás legendás

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szerint Zalaegerszegen egyszerre van jelen a hagyomány és az innováció.

Elmondta azt is, hogy „legendás” az összefogás és az együttműködés a város, a megye, a kormányhivatal vezetői és a miniszterek között, ennek eredménye pedig mindenhol látható a városban.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz–KDNP) a múzeumi épület történetét felidézve kifejtette: megépültekor, 1909-ben takarékpénztár és lakások voltak itt, majd 1950-től a városi tanácsnak adott helyet.

A tervezés és átalakítás után az ingatlan 1973-ban nyílt meg múzeumként, és csak 2000-ben esett át egy jelentősebb modernizáláson.

A jelenlegi korszerűsítést a Modern Városok Program keretében végezték el, 1,3 milliárd forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, 670 milliót pedig a kormányzat biztosított támogatásként.

Az épülethez kapcsolódóan folyik 8,3 milliárd forintos állami támogatással a Mindszentyneum építése, s a múzeumegyüttes működtetéséhez évi 100 millió forint külön támogatást is biztosított a kormány – sorolta Balaicz Zoltán polgármester.

Hangsúlyozta, a megújult Göcseji Múzeumban négy gyűjtemény is látható lesz állandó kiállításon, Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész, Németh János keramikusművész, Fischer György szobrászművész és Fekete György építész alkotásai, foglalta össze az MTI.