A koronázási palást látható a Nemzeti Múzeum új logójában

D  YT20220321005
2022.03.21. 18:16
Új arculattal, új kamarakiállítással és megújult kiállítóterekkel indítja a tavaszt a Magyar Nemzeti Múzeum. Megnyitották a megújult Széchényi-termet, amelyben a Herzog-ezüstöket mutatják be.

Az új arculat megszületése végképp lezár egy korszakot, és megnyitja a múzeum felemelkedésének időszakát. Biztosítva van az intézmény zavartalan működése, és most már rendelkezésre állnak fejlesztési terveink is, benne a két belső udvar beépítési koncepciójával

 – mondta L. Simon László főigazgató a Magyar Nemzeti Múzeum hétfői kiállításmegnyitóján.

Az intézmény megújult arculatának bemutatása mellett megnyitották a már hagyománnyá vált Hónap kincse című kiállítást, valamint újranyitották a Széchényi-termet, ahol már megtekinthetők a híres Herzog-ezüstök. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kamarakiállítás hétfői megnyitóján forradalminak nevezte, hogy a múzeum a közönség elől eddig elzárt helyeket nyit meg.

Ilyen a csodálatosan felújított Széchényi-terem, amelyben a Herzog-gyűjtemény legszebb darabjait képező ezüstök láthatók

– mondta. A hónap kincseként megtekinthető díszkés József Ágost főhercegé volt, ez Semjén szerint műalkotásként is lélegzetelállító.

A politikus felidézte, hogy az egykor Herzog Mór Lipót gyűjteményébe tartozó ezüstöket 2011-ben aukción vásárolta meg a magyar állam. L. Simon László, a múzeum főigazgatója kitért arra, hogy a 16–17. századi erdélyi ezüstművesség kiemelkedő darabjai számos történelmi viszontagság után kerültek vissza Magyarországra, miközben a Herzog család anyagi kárpótlása is megtörtént.

A múzeum új arculatáról szólva L. Simon László kiemelte, hogy az abban logóként megjelenő koronázási palást megtestesíti a magyar történelmet, és összeköti a nemzetet. Minden múzeumnak szüksége van egy jelképes tárgyra, amely az adott intézmény filozófiáját tükrözi – a Magyar Nemzeti Múzeum legfontosabb és legértékesebb műtárgya Szent István koronázási palástja.

Nem is találhattunk volna szebb és kifejezőbb jelképet az újjászülető Nemzeti Múzeumnak. Egy műtárgy, amely politikán, valláson és ideológiákon felülemelkedve testesíti meg az egész magyar nemzetet, jelentősége messze túlmutat az anyaország, sőt az egész magyar nemzeti közösség határain.

A rendezvényen Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára – miután maga is díszkísérettel vonult be – vezette föl az ünnepi alkalmakra készült, történetileg hiteles portás díszöltözetet, ami annak idején Kubinyi Ágoston  igazgató szívügye volt. A Nemzeti Múzeum első portása Kovács Péter volt.

A kapus a látogatókat is megtisztelte díszes öltözetével, kifejezve az intézmény mély humánummal átitatott szellemiségét.

Az államtitkár szólt arról, hogy a múzeumkert rekonstrukciója 1,9 milliárd, az Arany János-szobor helyreállítása 50 millió forintos kormányzati támogatással valósult meg, és felújították az épület közönségforgalmi tereit is.

(Borítókép: A Magyar Nemzeti Múzeum látványtára a Nemzeti Múzeum megújult arculatát és további újdonságait bemutató sajtóbemutatóval egybekötött megnyitó napján, 2022. március 21-én. Az intézményben ismét megnyílt a Herzog-ezüstöket felvonultató emblematikus Széchényi-terem, valamint a látványtár. Fotó: Illyés Tibor / MTI)