Újra lehet enni Budapest első Michelin-csillagos éttermében

20220306-DSC 7035-Edit
2022.03.23. 12:09
Két év kényszerszünet után Rácz Jenővel együttműködésben nyitotta meg kapuit Budapest első Michelin-csillagos étterme, a Ráday utcai Costes. Ahogy korábban Gerendai Károly tulajdonos az Indexnek fogalmazott, ezzel – minden nehézség, járvány, háború ellenére – előre menekülnek, hiszen ha nem nyitnak ki, még a csillagot is elveszíthetik.

Éppen két éve, 2020 márciusában a Costesben ünnepelték az első hazai Michelin-csillag megszerzésének tizedik évfordulóját a régi-új portugál séf, Miguel Vieira új menüjével, és másnap bezárt a világ a járvány miatt. Pedig az országban elsőként, a régióban másodikként kiérdemelt nemzetközi elismerés nemcsak feltette Budapestet a gasztroturizmus térképére, de lökést adott a szakma hazai fejlődésének is.

A fine dining vendéglátás Ráday utcai fellegvára tizenkét éve őrzi a csillagát, de a pandémia alatti korlátozások, a turizmus visszaesése és a vendéglátást sújtó munkaerőhiány őket sem kímélte, ezért két éven keresztül csak azok élvezhették az étterem fogásait, akik házhoz rendelték az étterem személyzetét, hogy otthonukban, a saját konyhájukban készítsék el és tálalják fel a különleges ételeket.

Az elmúlt hónapokban aztán a Costesben történt egy komplett konyhafelújítás, és a vendégtérben is sok mindent megváltoztattak. „A korábbi koncepción is egy csomó mindenben módosítanunk kell, mert továbbra sem merünk azzal számolni, hogy az a gasztroturista-réteg, amely a válság előtt hozzánk járt, látványosan visszatér a következő hónapokban” – nyilatkozta korábban az Indexnek Gerendai Károly tulajdonos.

Gyorsan kellett dönteni, hogy meg akarjuk-e tartani a csillagunkat, mert ha nem nyitunk újra, akkor biztosan el fogjuk veszíteni. Persze ha újranyitjuk, akkor sem biztos, hogy meg tudjuk tartani, de legalább esélyt adunk magunknak. Attól tartottunk, ha még a csillag is elveszik, akkor minden eddigi befektetésünk kárba veszhet a Ráday utcai étteremmel kapcsolatban, ezért próbálunk inkább előre menekülni

– mondta Gerendai.

Az eddigi eredményeik elismeréseként a Magyar Turisztikai Ügynökségtől elnyertek a felújításra, az újranyitásra és további fejlesztésekre egy 70 millió forintos támogatást, „ez adta meg a végső lökést, hogy merjünk újabb kockázatokat vállalni egy eléggé kivéreztetett időszak után”.

Március 20-án aztán újra kinyitott a Costes: nagy újdonság, hogy chef patronként a médiából is jól ismert Rácz Jenő fogja felügyelni és irányítani a konyhát. A tulajdonosoknak ezzel az együttműködéssel nem titkolt célja, hogy a korábban főleg gasztroturisták által látogatott Ráday utcai étterembe ezentúl jobban bevonzzák a magyar vendégeket is.

A Costes az első időszakban egy hatfogásos kóstolómenüvel várja a modern európai konyhát kedvelőket. A hangsúly az alapanyagok minőségén és a kompromisszummentes gasztronómiai élményen van. A tányérokat a Rácz Jenőtől megszokott látványos tálalás, valamint ízgazdagság, bohó elegancia és avantgárd, meghökkentő kombinációk jellemzik majd.

A konyhában Koppány Levente áll a kapitányi hídon, aki már a korábbi séf, Palágyi Eszter vezetése alatt is dolgozott itt. A szakember a fiatal szakácsok legnevesebb nemzetközi megmérettetésén, a San Pellegrino Young Chef versenyen megnyerte a közép-európai elődöntőt Hamburgban, majd a milánói döntőn a világ 9. legjobb fiatal séfjeként végzett. Budapest mellett Londonban dolgozott több csillagos helyen is.

Nemcsak a konyhai csapat újul meg, de az étterem hangulata, stílusa is kicsit lazább lesz a korábbinál. Az első időszakban még csak három napra lesznek nyitva, amelyből a szombat megszokottnak mondható, viszont a másik két nap a vasárnap és a hétfő lesz, amikor szinte senki sincs nyitva a minőségi éttermek közül.

(Borítókép: Seregélyes Gábor/ Costes)