Jön az Oscar-gála, és vele együtt a tiltakozások is

Két év karantén után idén újra méltó körülmények között adják át az Oscar-díjakat. Az Index újságírói arról beszélgettek, mire számíthatunk hétfő hajnalban a filmvilág legrangosabb ünnepén.

A beszélgetésen az esélylatolgatáson túl is sok szempont felmerült. Szó esett arról, hogy az első poszt-Covid gálán már az élő show előtt átadják nyolc kategória díját, hogy pörgősebb legyen a ceremónia, ami ellen máris sokan tiltakoznak.

Egyre hangsúlyosabbá válik az a kérdés is, vajon teljesen elszakadt-e egymástól a nézők jegyvásárlásban is kifejezhető ítélete a filmes díjakat odaítélő szakmai grémium véleményétől.

Némi vita alakult ki arról, vajon jó film-e a Ne nézz fel!, és miért tetszik a tizenegy kategóriában jelölt A kutya karmai közt című alkotás annak, aki nem szereti a westernfilmeket.

Megfejtjük, hogyan hatott a mozifilmek hosszára az, hogy sokan otthon nézik őket valamelyik streamingszolgáltató kínálatában, és egyáltalán, hány perces legyen egy film.

A beszélgetésen leszögeztük, hogy ma sem kell szégyenkeznie az Alkonyat című vérfarkasos tinifantasy miatt Kristen Stewartnak, de jó, hogy eljátszhatta Lady Dianát.

Nekünk hiányzott a jelöltek listájáról az Aretha Franklin életét feldolgozó Respect című film, viszont örültünk, hogy a Gucci-ház mégis kapott jelölést. Drukkolunk továbbá a magyar Oscar-díj-esélyes Sipos Zsuzsannának, aki a Dűne látványán dolgozott.

Hétfőn hajnalban pedig élőben tájékoztatjuk az Index olvasóit a díjátadó váratlan és várt eseményeiről.

Az arútluK nevű kulturális podcast műsorainak korábbi adásait is meghallgathatják, ha rákattintanak a címlapon a podcast fülecskére.

Az előző adásban Poós Zoltánnal beszélgettünk, aki március óta József Attila-díjas költő, prózaíróként is a legjobbak közé tartozik, és újságíróként is egészen kiváló.