Ilyet még biztosan csak kevesen láttak, illetve hallottak

dome live 001.png
2022.04.03. 09:49
A Magyar Zene Házának különleges kupolatermében 2022. április 6-án este bemutató vetítéssel indul az audiovizuális alkotásoknak helyszínt adó Hangdóm-sorozat, a DOME_LIVE. Elsőként Ryoichi Kurokawa, Berlinben élő japán művész igen intenzív munkáját láthatjuk-hallhatjuk, az s.asambli [wall] című alkotást.

A Hangdóm a Magyar Zene Házának kupola alakú tere, amely különleges hang- és vizuális élményt biztosít különböző előadásoknak, koncerteknek, live acteknek, dj-szetteknek, performanszoknak. Ryoichi Kurokawa a dóm 360 fokos vásznára és 27.4 csatornás ambisonic hangrendszerére alkotta meg előadását, amelyet a kurátorok így vezetnek fel:

A villódzó képekkel teli alkotásban Kurokawa előbb dekonstruálja, majd rekonstruálja az általunk eddig megszokott módon érzékelt világot.

A szétszaggatott hangi és képi valóságérzetünk orvoslására nyújt bő félórás, hipnotikus akusztikai élményt a hazai hangművészpáros (Halász Péter és Halász Gábor) alkotta Siblicity. A teljes rehabilitáció része a szinesztétikai vizuális tartalom, melyet Makro VJ és Nagy András projekciója biztosít.

A DOME_LIVE 002 Moment's Notice május másodikán látható és hallható Ifj. Kurtág György, Lukács Miklós és Gőz László projektjét John Cage gondolata ihlette, amely szerint a kortárs zenéről csak a közönség jelenlétében, a pillanat röpke valóságában lehet beszélni, a XXI. századi jazz, az európai klasszikus, illetve elektronikus zenével összefüggésben. A vetített élmény Moholy-Nagy László képi világából merít, azt változtatja vizuális jelekké, egyfajta hangjegyekké.

Az épület díjat nyert

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Magyar Zene Háza 2022. március 17-én Cannes-ban, a világ legnagyobb és legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en a zsűri fődíját nyerte el. Az épület a japán sztárépítész, Sou Fujimoto egyedülálló építészeti víziója. A Magyar Zene Háza ad otthon az ország első átfogó, interaktív zenetörténeti kiállításának is. Sou Fujimoto épülettervét a zsűri mintegy 170 nemzetközi pályaműből választotta ki: az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt.

(Borítókép:  Ryoichi Kurokawa előadása a Hangdómban  / Fotó: Magyar Zene Háza)