Kézikönyv a túléléshez

2022.04.09. 10:53
Szól a rádió a könyvespolcon. Ontja a híreket háborúról, vírusról, gazdasági válságról, fenyegető energia- és élelmiszerhiányról. A készülék diszkrét fénye megvilágítja a szomszédságában álló könyveket, köztük egy vaskos kötetet, A túlélés kézikönyvét.

A rendkívüli és katasztrófahelyzetek túlélésének technikái – ezt az alcímet viseli Gerhard Buzek 1995-ben, a SubRosa Kiadó gondozásában megjelent kézikönyve, amelynek ajánlója arra hívja fel a figyelmet, hogy

mindenkivel előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerül, amikor csupán a saját és társai tudására, találékonyságára és segítségére számíthat.

Lássuk csak, miféle hasznos tananyagot kínál napjaink olvasójának a szerző, aki három fő fejezetben taglalja a túlélés módozatait:

  • Túlélés rendkívüli helyzetekben,
  • Túlélés a természetben,
  • Túlélés a civilizáció körülményei között.

Szó esik a könyvben a rendkívüli helyzetek által okozott lelki megterhelésről és annak kezelési módozatairól, a segítségnyújtásról, a táplálkozásról, a tájékozódásról, a menedéképítésről, a tűzesetekről, sőt, mobiltelefon és egyéb távközlési eszközök hiányában az emberi kapcsolatfelvételről is, valamint arról, hogy egy épület összeomlása esetén mik a legfontosabb tudnivalók, viselkedési minták.

Az Ukrajnában dúló háború árnyékában különös felhangja van ennek a közel három évtizede összeállított információáradatnak, amelyből mi most a helyes testi és lelki tréningre vonatkozó gondolatokat ragadjuk ki.

A mai világban sokféle olyan helyzet adódik, amelynek során az emberek meglepetésszerűen és váratlanul életveszélybe kerülnek. Manapság e helyzetek kellően ismertek, a tömegtájékoztatási eszközök is sokat foglalkoznak velük. (…) Senki nem tudja pontosan, hogyan viselkedne ilyenkor, de a lelki és fizikai tulajdonságaink ismerete lényegesen hozzájárul ahhoz, hogy rendkívüli helyzetekben megfelelően reagáljunk.

A szerző azt javasolja, hogy rendszeres sportolással fejlesszük testi erőnlétünket, tudatos böjtöléssel, szélsőséges időjárási körülmények közt a természetben tartózkodással, illetve az alvásról való huzamosabb lemondással tréningezzük önuralmunkat, feszegessük határainkat, mindezt annak érdekében, hogy szükséghelyzetben jobban elviseljük a rendkívüli megterheléseket.

Hasznos tanácsok ezek, de a legjobb azért mégis csak az lenne, ha soha nem lenne szükségünk A túlélés kézikönyvére.