Égi szerencsével kerülte el Turai Barna a tel-avivi terrortámadást

2022.04.09. 15:18
Mint arról az Index is beszámolt, csütörtök este terrortámadás történt Tel-Aviv egyik legforgalmasabb utcájában. Turai Barnabás, akit az olvasók az Index Márkó és Barna Síkideg című podcastsorozatából ismerhetnek, a gondviselésnek köszöni, hogy nem a gyilkosságok színhelyén, hanem onnan pár utcára volt a támadás éjszakáján.

Barna, akinek újraindult Márkó és Barna Síkideg című műsora az Indexen, az American Jewish Comittee magyarországi képviselőjeként tartózkodott éppen Tel-Avivban. Szerda hajnalban 141 zsidó származású ukrán menekültet utaztattak ki Izraelbe, hogy ott egy új és békés életet kezdhessenek.

Barnát már Magyarországon értük el, az Index megkeresésére elmondta, hogyan élte át a terrortámadást:

„Fontos tudni, hogy Izraelben a csütörtök a hétvége előestéje, pénteken már ugye sabbát van, ezért az emberek tulajdonképpen csütörtökön buliznak.

A terrortámadás a Dizengoff utcában történt, ami olyan, mint Budapesten a Gozsdu-udvar vagy a Madách tér. Nagyon sok kiülős hely van, lényegében mindenki oda jár.”

Eredetileg Barna is ebbe az utcába készült aznap este, de végül egy másik közeli, forgalmas helyszínt választottak egy kint élő barátjával:

„Majdnem kimondtam, hogy menjünk a Dizengoffra, de végül valamiért másképp döntöttem, így végül a Rothschild utcába mentünk. Ez a két utca körülbelül annyira van egymástól, mint Pesten a Deák tér a Kálvin tértől.”

Izraelben egy terrortámadás lehetősége mindig benne van a levegőben, azonban az emberek nem félnek. Barna a támadás estéjén sem észlelt pánikot, mindenki követte a rendőrség utasításait. A Márkó és Barna Síkideg egyik állandó műsorvezetőjét és kint élő barátait is sokkolta az incidens, úgy emlékeznek, hogy jó ideje nem volt ehhez fogható terrortámadás Tel-Aviv belvárosában.

Három fiatal, korombeli férfi halt meg, lehettünk volna a helyükben mi is. Én kizárólag valamiféle égi gondviseléssel, vagy nem tudom, a szerencsével kerültem el, hogy ne ott üljek, ahol a támadás történt, hanem tizenöt percre onnan.

Az még hátborzongatóbbá teszi a helyzetet, hogy szerda hajnalban 141 embert, aki a háború borzalmai elől menekült, sikerült elhelyezniük egy békésebb országban, másnap pedig ezen a helyen is lövöldözés áldozatául estek fiatalok.

Barna szerint az Izraelben élők nem hagyják, hogy a terror befolyásolja a mindennapjaikat, azt mondja, hogy a kint élő barátai ma már készülnek a sabbátra, és az online platformokon arról posztolnak egymásnak, hogy akkor győzhetik le a terroristákat, ha nem hagyják magukat a félelem börtönébe zárni.