Slammerek és nagynevű művészek a költészet napján

2022.04.10. 14:25
A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. A fővárosi művelődési házak színes és színvonalas programokkal készülnek.

II. kerületi Marczi Közösségi Téren Bálint András Radnóti-estjét nézhetik meg az érdeklődők.

Most Radnóti költészetében azt keresem, ami az ő magyarságtudatáról, zsidóságáról és katolicizmusáról szól, és szeretnék beszélni a saját családomról, a gyökereimről. Az est folyamán Radnóti-versek, naplórészletek, levelek, korabeli újságcikkek, törvények szövegei hangzanak el, de elmondok néhány saját történetet is

– írja Bálint András. A Radnóti-műsor után egész éjszaka tartó versmaraton kezdődik, amelybe bárki bekapcsolódhat. Az est folyamán fellép Hűvösvölgyi Ildikó, Kautzky Armand és Rák Kati is.

A Klebelsberg Kulturkúriában 10 órától Akinek a kedve dalos címmel Radványi Balázs és Varró Dani tart közös műsort. Ez a verses-zenés találkozás elsősorban a gyerekvilágba vezet, és Dani azokat is megszólítja, akik szívesen vesznek részt költői kalandozásban, rímek kitalálásában. Zenei partnerei Radványi Balázs, a Kaláka együttesből jól ismert Kossuth-díjas dalnok, valamint Balog Péter gitárművész, akivel a Dalnokklub előadásain találkozhattunk.

14 órától ugyanitt Legyek lábnyom címmel kezdődik versszínház, az Aranyszamár Színház és a Szarkaláb Banda összművészeti előadása Szabó Balázs zenéjére. Fodor Ákos, József Attila, Nemes Nagy Ágnes, Szabó T. Anna és Weöres Sándor versei által bontakozik ki a történet.

Az V. kerületi Aranytíz Művelődési Házban 18 órakor versünnep kezdődik Kollár-Klemencz László, Lukácsy Katalin, Muzsik és a Volkova, valamint Török Máté részvételével, ahol fellépnek az aznapi versmondó verseny legjobbjai is.

A VI. kerületi Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér 19 órától Szabad a slam! címmel költészetnapi slamestet rendez, melynek során fellépnek Bárány Bence, Kemény Zsófi és Mészáros Péter slammerek, valamint a 2021-es, gimnazisták számára meghirdetett Szabad a slam! verseny díjazottjai.

A VII. kerületi Fészek Művészklubban 18 órától kezdődik Mesterségem, te gyönyörű...címmel Szűcs Ildikó műsora Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója és a költészet napja tiszteletére.

A IX. kerületi Ferencvárosi Művelődési Központ április 6–13-ig a magyar költészet hete keretében számos programot szervez: április 11-én irodalmi és zenés előadások lesznek a József Attila Emlékhely szervezésében különböző helyszíneken, ahol fellép mások mellett Szalai Kriszta és Cserna Antal, Vecsey H. Miklós, Hunyadi Máté és Lebovics Viktória, Hegedűs D. Géza és a SoulAir Kórus, Ladik Katalin és Kiss Judit Ágnes, valamint a Sebő Együttes is.

A X. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban 11 órától adja elő A szőlőszem című versszínházi monodrámát Turek Miklós színművész. A darab Petőfi Sándor életéről és költészetéről szól, kizárólag versei felhasználásával.

A XI. kerületi Budapesti Művelődési Központ április 12-én kortárs verselőt rendez budapesti általános és középiskolás diákoknak.

A XIV. kerületi Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ április 11-én este a Stefánia Irodalmi Társulat „Jó szóval oktasd, játszani is engedd szép komoly fiadat!” című előadásának ad otthont. A Nyugat költőit megidéző zenés drámajátékon többek között Babits Mihály, Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső, Szép Ernő, Vas István, Weöres Sándor, Karinthy Frigyes, József Attila és Ady Endre versei hangzanak el.

A XIX. kerületi Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház az Utazás a koponyám körül című Karinthy Frigyes-mű színpadi adaptációját tűzi műsorra a Nézőművészeti Kft. előadásában. Karinthy Frigyest Scherer Péter játssza.