Eladó Picasso szeretőjéről festett portréja

2022.04.11. 09:52
Először kerül eladásra Picasso portréja fiatal szeretőjéről, Marie-Thérèse Walterről.

Pablo Picasso „Femme nue couchée” (Fekvő női akt) című műve, a szerelméről és múzsájáról, Marie-Thérèse Walterről készült portré több mint 21 milliárd forintért kelhet el. Az 1932 áprilisában festett alkotás az egyik legértékesebb Walter-portré lehet, amelyet valaha árverésen kínáltak. Május 17-én, a New York-i Sotheby’s árverésén kezdik az árusítását – írja a CNN.

Az aukciósház szerint a ritka portré a művész pályafutásának egyik legtermékenyebb évéből származik, és Waltert tengeri lényként ábrázolja, szürke, nyúlós végtagokkal és női arccal profilból.

Picasso úttörő volt „az aktfigura történetében azzal, hogy egy erősen absztrahált térben fekvő nőt ábrázolt, kiemelve biomorf alakját a termékenység, a szexualitás és a kecsesség jegyeivel” – írja közleményében a Sotheby’s aukciósház. Helena Newman, az aukciósház impresszionista és modern művészetért felelős vezetője a „Femme nue couchée”-t „úttörő, rendkívül érzéki műként” jellemezte.

Picasso 1927-ben találkozott először Marie-Thérèse Walterrel Párizsban, amikor a lány 17 éves volt, ő pedig még első feleségével, Olga Hohlovával, egy orosz–ukrán táncosnővel élt házasságban. Walter lett az ihletője néhány legkeresettebb festményének, rajzának és szobrának. Brooke Lampley, a Sotheby’s elnöke és a globális képzőművészeti eladások vezetője hozzátette, a mű

radikálisan eltér a hagyományostól, ez a lenyűgöző festmény ugyanakkor egy mélyen lírai óda a művész Marie-Thérèse iránt érzett korlátlan vágyáról; a portré uszonyszerű, végtelenül hajlékony végtagjaival továbbra is elvarázsol, mivel tökéletesen megragadja Picasso múzsáját mint zsenialitásának kifejeződését.