Miklósa Erika is lehet a Borászok Barátja

2022.04.15. 06:33
Megválasztották az öt legjobb magyar borászt. Jelenleg a szavazás második fordulója zajlik, amelynek eredményeként április 29-én ki fog derülni, hogy az öt döntős közül ki lesz a 16. Borászok Borásza, illetve ki lesz a Borászok Barátja.

Az idei Borászok Borásza-választás első fordulóján, március 4-én a Magyar Tudományos Akadémián megtartott Kóstoló Körön gyűlt össze az az ötven legjobb magyar borász, akiket az elmúlt évek győztesei jelöltek a Borászok Borásza díjra. Itt adták le az ötvenek az első körös szavazataikat, és ez alapján alakult ki az ötfős döntő: közülük nyeri el valaki a 16. Borászok Borásza címet. A döntős borászok: Bárdos Sarolta, Ipacs Szabó István, Kiss Gábor, Liptai Zsolt és Thummerer Vilmos.

A legjobb borászok közössége azonban nemcsak a kollégák teljesítményét jutalmazza, hanem a civilekre és az utánpótlásra is gondolva megválasztják a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is, utóbbi ösztöndíjat kap.

A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következőket jelölték a díjra: Ambrus Lajos (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos), Fiáth Attila (nemzetközi borakadémikus, a Corvinus Egyetem tanára), Kovacsik Tamás (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa), Miklósa Erika (Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas operaénekes) és Ripka Gergely (Borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője).