Mintegy kétmilliárd forintért hozzák létre a Kovács Sándor–Törőcsik Mari Házat

2022.04.16. 06:04
Nettó 1,8 milliárd forintért hozzák létre a Kovács Sándor–Törőcsik Mari Házat. Az egykori moziépület négy falát a művésznő nagyapja iránti tiszteletből megtartják – tudta meg az RTL Klub.

A kormány még 2018-ban, a kétszeres Kossuth-díjas Törőcsik Mari életében döntött úgy, hogy Törőcsik Mari Házat alakítanak ki Pélyen. Helyszínként a művésznő nagyapja, Kovács Sándor által épített mozi telkét és az egykor azzal összefüggő, később külön helyrajzi számú telket jelölték ki, amelyek ekkor még önkormányzati tulajdonában voltak.

Az eredeti tervek szerint az épületet ingyen vette volna át az állam, ezt azonban nem tudták megoldani, legalábbis erre enged következtetni, hogy tavaly szeptemberben már vásárlásról vagy kisajátításról döntöttek.

A közbeszerzést csak tavaly decemberben írta ki az állami BMSK Zrt. Az eljárás április elején zárult, az EKR-be feltöltött dokumentumok szerint a tervezési és kivitelezési munkákat a budapesti EB Hungary Invest Kft. végzi el nettó 1,8 milliárd forintért – írja az RTL Klub.

A beszámoló szerint az eljárásban az épületet Kovács Sándor–Törőcsik Mari Házként említik. A dokumentációban alapozás nélküli falakat és kétséges tetőszerkezetet említenek, amelyeket elbontanak, kivéve az egykori moziépület négy falát, ezeket a Kovács Sándor iránti tiszteletből megtartják. 

A tervek szerint az épület helyére egy U alakú, léptékében és formavilágában a Kovács-féle épületet idéző közművelődési épületet alakítanak ki. A Kovács Sándor–Törőcsik Mari Házban emlékszoba, közösségi könyvtár, ruhatár és irodák is helyet kapnak. A nagyteremben egy színpadot alakítanak ki, valamint az emlékházban vendégszobák is lesznek.

Törőcsik Mari 1935. november 23-án született a Heves megyei Pélyen, ahol 15 éves koráig nevelkedett. Nagyapja mozit üzemeltetett a településen. Kovács Sándor 1927-ben Heves megyében először ide építtetett villanyvilágítással felszerelt színpadtermet. A fiatal Törőcsik Mari sok időt töltött itt, filmeket nézett, és arról ábrándozott, hogy híres színésznő lesz – írták.