New Yorkban a magyaroké lesz a főszerep

afp.com-20220216-PH-GTY-1370977829-highres
2022.04.17. 10:22 Módosítva: 2022.04.17. 10:22
Másodjára szervez egy hetes fesztivált a Hungary L!ve Művészeti Alapítvány, színházi előadások, koncertek, workshopok, szakmai beszélgetések, kiállítás és filmvetítés is várja a kint élő magyarokat, vagy a magyar kultúra iránt érdeklődő manhattanieket.

A pandémia miatt négy évet kellett rá várni, de 2022 májusában másodjára lesz Hungary L!ve Festival New Yorkban, programjában színházi előadások, koncertek, workshopok, szakmai beszélgetések, kiállítás és filmvetítés is szerepelnek. 

A fesztivált szervező Hungary L!ve Művészeti Alapítvány célja, hogy megismertesse a magyar kultúrát a színes, és mindig kíváncsi New Yorkkal, illetve a kint élő magyaroknak házhoz vigye az itthoni művészetet, gondolatokat. Az első fesztivál 2018-ban volt, programja 1000 embert vonzott be Manhattan három különböző ikonikus kulturális helyszínére.

A fesztivált Boros Anna álmodta meg, mikor tanulmányai miatt egyetemi évei alatt kint járt. Egyből beleszeretett a városba. Akkor épp a kaposvári egyetemen színész szakán tanult, ahol osztálytársaival egy nagyon sikeres, több turnét megélt Cseh Tamás-emlékkoncertet raktak össze. A színésznőben felmerült az ötlet, hogy érdemes lenne a mindig nyüzsgő, és meglepően sok magyar embert rejtő városba is elhozniuk az előadást. Így meghívatta magukat a New York-i Magyar Házba és a washingtoni magyar nagykövetségre, onnantól kezdve pedig azért dolgoztak, hogy finanszírozni tudják az utazást. Boros Anna ötletéből született a Hungary L!ve Művészeti Alapítvány, erről az útról bővebben ebben a cikkben olvashatnak.

Az idei programban szerepel Kelemen Kristóf Megfigyelők, Dollár Papa Gyermekei Kelet, Duda Éva Társulat Mirror, Gergye Krisztián Társulata „…és Echo”, valamint Göndör László és Katona Éva Nagymamával álmodtam című előadása.

Látható lesz Závada Pál irodalmi díjra jelölt regénye, az Egy piaci nap színpadi adaptációja felolvasó színházi formában, többek között Marozsán Erika és Sheryl Sutton szereplésével, Mohácsi János rendezésében.

A fesztivál alatt az itthon nagy sikert aratott Toxikoma című filmet is levetítik, melyet szakmai beszélgetés követ a film főszereplőjével, Molnár Áronnal és producerével, Illés Gabriellával. A színházi előadásokat, illetve a filmvetítést szakmai beszélgetés követi majd Szűcs Anikó és Kovács Brigitta moderálásában, továbbá Duda Éva, Gergye Krisztián és Kelemen Márta workshoppal is várja az érdeklődőket.

A 2022-es fesztivál elsődleges helyszíne a város szívében, a SoHóban található HERE Arts Center. A programokat tovább színesíti a különböző zenei stílusokból építkező DJ Bootsie Trio & VJ Kemuri koncertje. Az Artisans Minimal – Kovács Márton és Móser Ádám – pedig különleges koncertre készül: Jessica Lurie, Pankovits Nikolett, Juancho Herrera és Vázsonyi János csatlakozik a csapatukhoz, és a New Yorkban jól ismert Nublu zenei klubban fognak együtt zenélni.

Ezen kívül a Random Trip is összeáll egy New York-i kalandra. Zentai Márk (Mörk), Nagy Kristóf (7s, Vibe Changers), Delov Jávor (Random Trip, Vibe Changers) művészek New York-i meglepetés zenészekkel kiegészülve állnak színpadra.

Mindemellett a fesztivál ideje alatt a HERE Arts Center Dorothy B. Williams termében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Intézet hallgatóinak kiállítása, valamint díjnyertes kisfilmjei tekinthetők meg, szóval lesz minden, mi szemnek és fülnek ingere. A fesztivált május 23. és 29. között tartják.

(Borítókép: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)