Egy szelíd halálos fegyver a Sunday Brunch asztalánál

PAP 3856
2022.04.23. 08:30
Vasárnap délelőtt különleges vendéggel beszélget Csiby Gergely a Sunday Brunch adásában. Az Aranybástya étterem asztalánál Karacs Attila, a TEK közelharckiképzője, ex-küzdősportversenyző foglal helyet, a téma pedig a velünk és környezetünkben élő agresszió, valamint az, hogyan és milyen módon vezethetjük le azt.

Ritka pillanat az, amikor egy igazi halálos fegyver ül a Sunday Brunch asztalához, és még ritkább pillanat az, amikor kiderül róla, hogy a világ egyik legbékésebb embere. Merthogy Karacs Attila valóban birtokában van annak a tudásnak, amivel talán a legnehezebb helyzetekben is életben lehet maradni, ám ahogyan a vele készült beszélgetésből is kiderül, az esetek túlnyomó részében elkerülhető az, 

hogy bárki olyan szituációban találja magát, amely veszélybe sodorja.

A téma ezúttal nem feltétlenül könnyed vasárnapi, bár azt nehéz volna megmondani, milyen napi téma lehetne is az agresszió, a bennünk és másokban felügyemlő, de ebből is látszik, hogy ez fontos téma.

Ahogyan Karacs Attila mondja, 

az agresszió még mindig a társadalom egyik legnagyobb tabutémája,

miközben erről nem csupán beszélgetni kellene, de nagyon sokat, hanem beépíteni az oktatási, a nevelési folyamatba. Hiszen ha megtanuljuk és tudjuk,

  • mi is az agresszió,
  • miből születik,
  • milyen energiákat mozgat meg, 
  • milyen kivetülései lehetnek, nem beszélve a fel nem dolgozott vagy rosszul kivezetett energiák következményeiről, 

akkor azzal nem csupán boldogabb és kiegyensúlyozottabb  életet élhetnénk, de a mindennapok menete is sokkal kevesebb társadalmi, fizikális és verbális konfliktussal járna.

Tartsanak velünk vasárnap, mert ezúttal egy valóban nem szokványos beszélgetés szem- és fültanúi lehetnek. Hiszen ha valakinek, a terrorelhárítók közelharckiképzőjének egészen testközeli tapasztalata van arról, hogy lehet elkerülni és feloldani a sokak számára elkerülhetetlennek és feloldhatatlannak tűnő konfliktusokat.

Az Európa Liga-bajnok Karacs Attila – ahogyan önmagáról megfogalmazza – tízéves kora óta ismerkedik a küzdősportokkal testközelből. A kempóval kezdte, első „félprofi” mérkőzését 14 évesen vívta; 15 éves kora óta kizárólag a K-1 szabályrendszerű küzdelemmel foglalkozik. A versenyzéstől már visszavonult, és amellett, hogy a TEK közelharckiképzője, a Karacs Team vezetőedzőjeként sokféle emberrel foglalkozik, kezdve a mozogni vágyó hobbi-sportolóktól a versenyzőkig bezárólag.

A küzdősportot nem csupán oktatja, de tanulmányokat is folytat küzdősport és agresszió tárgykörében, erről kurzusokat, előadásokat tart, oktatóvideókat készít.

Edzésmódszerének lényege az, hogy a technikai képességek elsajátítása mellett szemléletmódot adjon tanítványainak arról, hogyan kezeljék és vezessék ki a bennük felgyülemlő stresszenergiát, az esetleges agressziót, s hogyan fordítsák azt a megoldások keresésére, önmaguk és mások szellemi, lelki és fizikai épülésére.  

(Borítókép: Karacs Attila és Csiby Gergely. Fotó: Papajcsik Péter / Index)