Magyarok újítják fel a Comói-tó feletti szecessziós műemléket

FACADE LIGHTING
2022.04.24. 10:35
A VARRODESIGN-t kérte fel a firenzei központú Italiana Hotels a Comói-tónál, Brunatéban található ikonikus szecessziós műemlék teljes felújítására, az épület koncepciójának és működésének újragondolására.

Aki járt már Comóban, annak ismerős a Brunatéba vezető funicolare, azaz a hegyre vezető sikló, amelynek tetején évtizedekig egy üres szecessziós épület állt. Az egykor pompás grand hotelt 1910–1911-ben építették, és a milánói polgárság népszerű üdülőhelye volt. A XX. század közepén olyan amerikai sztárok élvezték itt a pazar kilátást, mint Marlon Brando, majd az 1960-as években a transzcendentális meditáció guruja, Maharishi Mahesh Yogi vette meg az épületet.

Az 1970-es évek óta többször is történtek próbálkozások az épület helyreállítására, sokáig mégis elhagyatottan állt, sőt egy alkalommal tűz is kiütött benne, mielőtt az olasz szállodákat üzemeltető Italiana Hotelshez került.

Visszahozni a régi csillogást

A tó feletti sziklán magasodó szálloda felújítása fontos esemény a környéken: Varró Zoltán belsőépítész és csapata, a VARRODESIGN a hatemeletes, 80 szobás hotel régi csillogását szeretné visszahozni. Az észak-olasz luxuséletmódhoz illeszkedő design koncepciójában szerepet kapnak Uzsay Márton festőművész festményei is.

Varró Zoltánra egy budapesti munkája, az Aria Hotel révén figyelt fel Emilio Polillo firenzei üzletember, a hotelcsoport tulajdonosa, aki akkor már hat éve keresett belsőépítészt, hogy az épület eredeti fényéhez méltó szállodát hozzon létre.

A megbízónknak tetszett, hogy merek nagyot álmodni és merészek az elképzeléseim

– mondja Varró Zoltán.

Felhők kertje a sziklák fölött

Comóról általában a tóparti villák jutnak eszünkbe, ám ez a szálloda több száz méterrel a Comói-tó felett van, ahonnan Milánótól Svájcig lehet ellátni.

Amikor először jártam az épületben, ez a különleges helyszín érintett meg

– meséli Varró, aki egy külön világot hoz majd itt létre, a szállodát pedig Nuvole Gardennek, azaz „felhők kertjének” nevezik el. A designban hangsúlyos szerepet kapott a víz, a hegyek, a kertek, a felhők, valamint a páva mint szimbólum, a comói kertek gyakori szereplője.

A szálloda egyik központi terét, a BLU éttermet a tó inspirálta. A vendégek egy víz alatti világba csöppennek: a falakon különleges kékes színű, színátmenetes bársonyfüggöny lesz, a plafonon a víz játéka csillog, a szőnyegen pedig kavicsminta köszön vissza. Ide kerül majd Uzsaly Márton óriási festményekből álló, vízre reflektáló sorozata is, amelyet a magyar közönség május közepéig megtekinthet az Andrássy úti Flow Caféban.

(Borítókép: Varrodesign)