750 ezer forintot fizettek egy betiltott kiállítás képeiért

Felköszöntő köny
2022.04.25. 11:33
Különleges végeredménnyel zárult a ritka könyvek online aukciója április 24-én: 14 darabért fizettek negyedmillió forintnál is többet.

A legnagyobb meglepetést egy félmillió forintos kikiáltási árról induló Kassák-fotóalbum szerezte: 750 ezer forintot fizetett érte a győztes licitáló. A mi életünkből című kiadvány egy 1932-es szociofotó-kiállítás anyaga volt, amit Kassák Lajos és köre, azaz a Munka folyóirat adott ki. Az eredeti kiállítás szociofotóit azonban a hatóságok a nyomort „meglehetős tendenciával” bemutató képei miatt nem sokkal annak indulása után betiltották,

a megmaradt képanyag csak évtizedek múlva került a nyilvánosság elé.

Legtöbben – egész pontosan 142-en – Babits Mihály Jónás könyvé-re licitáltak, itt a licitálás 579 ezer 777 forintnál állt meg. A művet a költő súlyos gégeoperációja után, a betegágyán, némán vetett papírra. A négyrészes elbeszélő költemény 1938-ban, a Nyugat szeptemberi számában jelent meg, többen egy bibliai történet mögé rejtett szellemi önéletrajznak is tekintik.

Radnóti Miklós Pogány köszöntő című verseskötetének dedikált példánya 551 ezer forintért kelt el. Radnóti Miklós első kötete mindössze 500 számozott példányban készült el 1930 márciusában, néhány hónappal azelőtt, hogy a szerző Szegeden magyar–francia szakos bölcsészhallgató lett. 

(Borítókép: antikvarium.hu)