Eltemették Markó Ivánt

2022.04.25. 16:20

Április 21-én, csütörtökön, 75 éves korában elhunyt Markó Iván. A legendás táncművész, koreográfus, a Győri Balett alapítója pár nappal korábban budapesti, belvárosi lakásában lett rosszul, ahol egyedül élt.

Egy közeli ismerőse próbált bejutni Markó Iván lakásába, majd amikor a táncművész nem nyitott ajtót, betörtek a lakásba, ahol a földön fekve találták meg a mozdulatlan, kiszáradt, alig lélegző, Kossuth- és Prima Primissima-díjas művészt, akihez azonnal kihívták a mentőket. Markó Iván napokon át harcolt a János kórházban az életéért, szervezete végül feladta a küzdelmet.

Markó Ivánt hétfő délben helyezték örök nyugalomra a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben, ahol Schőner Alfréd főrabbi és Fekete László főkántor búcsúztatták a művészt – értesült a Blikk.

Hétfő délután a Győri Balett csendes megemlékezést tart Markó Iván tiszteletére a Győri Nemzeti Színház főbejáratánál, amelyen részt vesznek a Győri Balett jelenlegi tagjai – tette közzé hivatalos Facebook-oldalán a Markó Iván alapította Győri Balett társulata.

Markó Iván Budapesten, az Állami Balett Intézetben végzett 1967-ben. A Magyar Állami Operaház tagja, 1971-ben pedig magántáncosa lett. 1972-től 1979-ig a világhírű francia koreográfus, Maurice Béjart Brüsszelben működő társulatának, A XX. század balettjének volt vezető szólistája.

1979-ben hazatért, és megalakította a Győri Balettet, 1991-ig annak igazgatója volt.1985-től a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó koreográfusa volt. 1992-ig a jeruzsálemi Rubin Akadémia balettmestere és koreográfusa, 1993-tól Bécsben, Párizsban és Sydney-ben volt vendégkoreográfus. 1996-ban hozta létre a Magyar Fesztivál Balettet.

1981-ben Érdemes Művész díjat, 1983-ban Kossuth-díjat, 1985-ben SZOT-díjat kapott. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának lett örökös tagja. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 2007-ben ítélték oda. Ebben az évben szülővárosa, Balassagyarmat díszpolgára lett. 2008-ban Prima Primissima-díjjal jutalmazták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport