Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra

mindennapi-elet-sorozat 88 bodey-janos 857 anya-eljen-ezt-az-egy
2022.04.26. 11:15
A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében 2022. április 26-án, kedden, 11 órakor megnyílt a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes képeiből rendezett 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás.

A megnyitó egyben díjátadó is, a két nagydíjast, a tizennégy kategória első három helyezettjét és a különdíjak nyerteseit ekkor köszöntik a rendezők Tettemanti Béla által tervezett oklevelekkel.

A pályázatra 245 fotográfus 2305 pályaművet töltött fel. Az egyedi és a sorozat kategóriákba összesen 5810 képet neveztek. A 40. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseinek képeiből a Nagyképen mutattunk be egy válogatást.

Nagydíjat adtak, kaptak

A zsűri tagjai voltak: Szlukovényi Tamás (elnök), a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője; Joao Silva, portugál születésű, a Dél-afrikai Köztársaságban élő, háborús fotóriporter, a New York Times munkatársa; Donald Weber fotóriporter, a Hágai Királyi Művészeti Akadémia Photography és Society mesterprogramjának vezetője és a Leideni Egyetem PhD-kandidátusa; Révész Tamás fotográfus, a World Press Photo pályázat többszörös zsűritagja, a magyarországi Word Press Photo kiállítás szervezője harminc éve; Lois Lammerhuber fotográfus és könyvkiadó, a Festival La Gacilly – Baden Photo alapító igazgatója, akinek váratlan megbetegedése után, a zsűritagok egyetértésével, Szlukovényi Tamás elnök Szigeti Tamást kérte fel a helyettesítésre.

A MÚOSZ nagydíját a legkiemelkedőbb teljesítményért Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Második élet című képriportjával érdemelte ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott André Kertész-nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért Bődey János (Telex.hu): Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra című munkájával nyerte el.

(Borítókép: Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra [részlet a sorozatból]. Fotó: Bődey János)