Százezer forint támogatást kap minden friss diplomás színész

2022.04.26. 11:18
Most szép színművésznek lenni? Ezt még nem tudni, de az már biztos, hogy fejenként 100 000 forint támogatást kap minden friss diplomás színész az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesülettől (EJI). Ezt Tomori Pál, az EJI igazgatója jelentett be a szellemi tulajdon világnapja alkalmából Budapesten.

Az EJI szociális célú jogdíjalapja terhére járul hozzá a fiatalok pályakezdéséhez, ahogyan teszi ezt másfél évtizede minden évben. Az összeget Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke adja át 42, egyetemet végzett előadóművésznek, miután azok átvették a diplomát.

Az EJI közleményében Gyimesi Lászlóra, az EJI elnökére, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének alelnökének mondataira hívta fel a figyelmet, aki így fogalmaz:

a professzionális előadóművészi lét nélkülözhetetlen eleme az előadói teljesítményt, szellemi tulajdont kifejező jogdíj. Ahhoz, hogy valakiből virtuóz zenész, kiemelkedő táncos vagy karizmatikus színész váljon, több évtizednyi tanulásra és rengeteg lemondásra van szükség. 

Százalékok csupán

Mint írják, a fiatal előadók kettős szorításban dolgoznak: amíg befektetett munkájuk beérik, sokszor alig termelnek bevételt. A legtöbb hangfelvételt, filmet fiatal korban készítik az előadóművészek, de a befektetett energia – ha egyáltalán – lényegesen később térül csak meg. A hangfelvételek több mint harmadát, a filmeknek pedig közel harmadát 30 évnél fiatalabbak készítik el. Ennek a korosztálynak a jogdíjrészesedése a zenei területen nem éri el a 10 százalékot, filmes területen pedig alig haladja meg a 2 százalékot.

Ön kinek adna támogatást a diploma mellé?

Az EJI elnöke ismét sürgeti, hogy a Szellemi Tulajdon Világszervezete által elfogadott pekingi szerződést aláíró országként hazánk minél előbb ratifikálja a dokumentumot. A szerződést hazánkkal együtt 98 ország írta eddig alá, de Magyarország sajnos még nincs azon 45 állam között, amelyek eddig ratifikálták is, így szabályai jelenleg nem érvényesülnek itthon. A szerződés vagyoni jogokat biztosít az előadóművészek számára, elősegítve azt, hogy elfogadható jövedelemre tegyenek szert.