Komoly világsiker: Silver Towert nyert New Yorkban a Kárpát Rapszódia

DSC 0129
2022.04.27. 06:22
A Concerto Budapest és Szabó Stein Imre új koncertfilmje, a Kárpát Rapszódia nyerte a New York Festivals TV & Film Awards Ezüst Trófeáját, a Silver Towert.

A nyertes koncertfilm nem ismeretlen olvasóink előtt, hiszen annak online premierjét tavaly karácsony előtt, a Mezzo Televízió 2021. december 19-i bemutatóját követően éppen az Indexen láthatták és hallhatták.

A Kárpát Rapszódia egy egészen sokszínű zenei világ részeinek képi és hangzásbeli találkozása, egyedülálló módon ötvözi a klasszikus szimfonikus, a magyar és cigány nép-, valamint a világzenét.

A Keller András vezette Concerto Budapest és Homoky Gábor hegedűművész mindezt két világhírű jazzmuzsikussal, Roby Lakatos hegedűvirtuózzal és Snétberger Ferenc gitárművésszel álmodta meg. Az összetéveszthetetlenül Kárpát-medencei zenei atmoszférát Szabó Stein Imre vitte szélesvásznú, fekete-fehér képi világra.

Működik a zenei határterület

A rendező a most elnyert ezüst trófeáról azt mondta, hogy ez ismét komoly magyar zenei és filmes siker. Mint fogalmazott, erősen feszegették a határokat. A fekete-fehér képi világot karakteres kontrasztos világítással, a jazzkorszak „bár-”, valamint az 1960-as évek füstös pesti presszóhangulatával szerette volna egységes filmes látványba hozni – mindezt hosszan kitartott, nyugodt képekkel, sűrű filmes közelikkel, vágott snittekkel.

Ahogyan erről Szabó Stein Imre fogalmazott:

Mivel több eltérő felvételt készítettünk, külön a vadabb filmes snittekkel, hatalmas utómunkában sikerült mindezt megalkotni. Keller András rendkívül bátor lépést tett egy nagyzenekar zenei határterületére. Szerintem teljesen új szintre lépett a crossover műfaj. Örülnék, ha itthon is együtt örülnénk, hogy egy filmes igényű zenei felvétel nagyságrendekkel több emberhez tud eljutni a világon.

A Kárpát Rapszódiát a pandémia harmadik hulláma alatt, közönség nélkül, a Budapesti Olasz Intézet retró-reneszánsz jellegű termében forgatták. A közönségtől magukra hagyott főszereplők maguk a zenészek, valamint a filmes és televíziós stáb, melynek tagjai időnként, egy-egy villanásra feltűnnek a szokatlan kamerabeállításokban.

Szabó Stein Imre, Keller András és a Concerto Budapest nem először dolgozik közös filmes produkción. Két évvel ezelőtt egy kétórás, különleges koncertfilmjük a Velencei TV Fesztivál Performing Arts, azaz az Előadóművészeti Filmek kategóriájában szárnyas Arany Oroszlán díjat nyert. A Concerto Budapest és a Kremerata Baltica, Keller András, Gidon Kremer nevével jegyzett, valamint a Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilm anno szintén a MEZZO-n debütált.

12 kamera, 40 fős stáb, 90 zenész

A Kárpát Rapszódia a világ 42 országából érkező, a legnagyobb televíziós társaságok által nevezett több száz alkotás közül nyert Silver Awardot New Yorkban.

A Kárpát Rapszódia közvetlen alkotótársa Komlós András tv-rendező, Tóth Ibolya zenei rendező, Géczy Dávid kreatív producer, Hartung Dávid vezető operatőr, Lecza Attila vágó, Vajda László fővilágosító, Lakatos Gergely hangmérnök. A film executive producere Szabó Stein Imre és dr. Edvi Péter, producere Czutor György, tv-s co-producere Lakatos Gergely. A felvételek 12 kamerával, televíziós és filmes technikával készültek, a négynapos hang- és képfelvételen 40 fős forgatóstáb, valamint 90 zenész vett részt.

(Borítókép: A Kárpát Rapszódia forgatása /  Keller András / Szabó Stein Imre / Concerto Budapest /  Fotó: Marjai Judit)