Válságstáb ült össze Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárral

D  AS20220420002
2022.05.04. 04:32 Módosítva: 2022.05.04. 06:01
A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) egyik legkülönlegesebb produkciója Vietnámból érkezik: emiatt építettek fel a Fővárosi Nagycirkusz mellett egy hatalmas sátort. A világhírű A O Show azonban majdnem meghiúsult.

Egy héttel ezelőtt kapta az A O Show szervezőbizottsága a hírt: a hamburgi kikötőben ragadt az előadás kellékeit, díszleteit és hangszereit szállító hajó. A közel 120 kilométeres sor, amiben a kérdéses hajó is vesztegel, még nem esett át a vámvizsgálaton sem, így nem sok esély maradt arra, hogy a május 5-i premierre partra kerüljön a rakomány. A mintegy harminc művész megérkezett Vietnámból, ám a kellékek és hangszerek csak egy részét tudták pótlólag magukkal hozni repülőn.

Gyorsan összeült egy válságstáb, amelynek tagja volt többek között Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Nguyen Thi Bich Thao magyarországi vietnámi nagykövetasszony, valamint a magyar és vietnámi főszervezők, akik a kialakult helyzet elemzését követően döntést hoztak:

az előadás nem maradhat el, össze kell szedni az Európában fellelhető összes helyszínről a szükséges vietnámi kellékeket. 

Ezek után a példaértékű összefogásnak köszönhetően a Fővárosi Nagycirkusz stábja hetvenkét óra alatt megoldotta a megoldhatatlannak tűnő feladatot: a párizsi Theatre-Sénartból vietnámi bambuszcsónakok érkeztek, Pécsről hat méter hosszú bambuszrudakat, Dorogról és Tatabányáról szőnyegeket, Mátészalkáról sminkasztalokat, ezenkívül pingpongasztalokat, bukósisakokat, bicikliket, székeket, kazettás magnót szereztek be. A teljes stáb egyhetes éjt nappallá tévő munkájának köszönhetően a május 3-án megtartott értekezleten fellélegezhettek a szervezők: az A O Show eredeti minőségében megtartható – tájékoztatta szerkesztőségünket a Fővárosi Nagycirkusz.

A világhírű vietnámi előadás Magyarországon először május 5. és 8. között, hat alkalommal látható. A produkció létrehozója, Tuan Lee Berlinben ismerkedett meg az európai cirkuszművészettel, majd hazatérve az itt szerzett tapasztalatokat és szülőhazája cirkuszi kultúráját ötvözte.

Az A O Show a bambuszcirkusz, az akrobatika, a kortársművészet és a színházi látványművészet egyedi kombinációja. A különleges atmoszférájú produkció szembeállítja a vietnámi vidéki élet szépségeit, kulturális gazdagságát a gyorsan növekvő urbanizációval, bemutatja a hagyományokon alapuló kultúra és az új kor különbségeit, ezek izgalmas átalakulását és összeolvadását. A látványos és innovatív előadás egy egzotikus világba repíti a nézőket. A produkcióról az Indexen is beszámolunk.

(Borítókép:  Fekete Péter 2022. április 20-án.  Fotó:  Kovács Tamás / MTI)