Nagy dobásra készül a kis község

BNAGZ20120718496
2022.05.05. 13:31
„Magyarpolány, ez a mindössze 1300 fős sváb falu már korábban is több programmal biztosította helyét Magyarország turisztikai térképén, most azonban minden eddiginél nagyobb dobásra készül, ugyanis a 2023-ban startoló Európa Kulturális Fővárosa programban törekszik jelentős szerepvállalásra” – jelentette be Grőber József polgármester, hozzátéve: a járvány miatt fokozódó művészeti éhséget egy idén nyáron induló kivételes színházi fesztivállal igyekeznek csillapítani.

Magyarpolány közel száz védett épületével a Nemzeti Örökség része. Műemlékeinek megőrzéséért és ápolásáért a falu közösségét Europa Nostra-díjjal jutalmazták. Nehéz lenne nem észrevenni azt a szisztematikus kulturális építkezést, amelyet az elmúlt években véghezvittek a faluban.

A helyiek is szerves részei a programoknak

2018-ban MaloM Program néven indult befogadó színházi sorozat dr. Várszegi Tibor művészeti vezető irányításával.

Pataki András Jászai-díjas rendező gondolta újra a passiótörténetet, amelynek szereplői Magyarpolány faluközösségének tagjai.

A passiójáték jelentősége messze túlmutat önmagán: a Jézus szenvedéstörténetét feldolgozó előadásért ezrek látogatnak Magyarpolányba, hogy a Kálváriadomb festői környezetében, a kort megidéző díszletek között engedjenek utat a katarzisélménynek.

Grőber József, a település polgármestere a május 4-i sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2022. június 25-én Sík Sándor István király című tragédiájával kezdetét veszi az I. Magyarpolányi Nyár rendezvénysorozat. Az előadás a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház koprodukciójában készült, a fesztivál további előadásait pedig a szabadtéri színpadon tartják. 

„Hosszú távon fenntartható program a célunk, és feltett szándékunk, hogy az Európa Kulturális Fővárosa Program iránt érdeklődőket elcsábítsuk egy magyarpolányi látogatásra. Az I. Magyarpolányi Nyár forrását előteremtettük, ami azért nem kis kihívás, hiszen a mi büdzsénk lényegesen kisebb, mint egy nagyvárosé. Mégis felnőttünk a feladathoz, és van helyi célközönsége a programjainknak. Van egy nagyon szép településünk és egy rendkívüli kulturális életünk” – emelte ki a polgármester.

(Borítókép: Magyarpolány, a Kossuth utca részlete, balra Nepomuki Szent János és Szent Flórián barokk szobra a plébániaház kapubejárata előtt, jobbra a Szent László római katolikus műemlék templom tornya  2012. július 18-án. Fotó: Nagy Zoltán / MTI)