Sanghaj és az ultramodern magyar építészet

2022.05.09. 10:26
Városligeti fasori új helyszínen az első virtuális kiállítás vezérmotívuma a keleti építészet, ami Gonda Károly életének és két világháború közötti munkásságának ismertetésén túl a MÉM MDK Múzeumi Osztálya gyűjteményében őrzött tárgyak és dokumentumok segítségével négy olyan építészt mutat be, akik a keleti művészet hazánkban történő népszerűsítése miatt érdemelnek figyelmet.

2021 májusában virtuális kiállítás készült a FUGA és a MÉSZ együttműködéséből, a Gonda Károly-emlékév alkalmából rendezett nemzetközi konferencia eredményeként. A GONDA – Sanghaj ultramodern magyar építésze című tárlatot a múzeum dokumentumaiból összeállított anyag gazdagítja „…a lelkek mélyén a Kelet felé” címmel.

A négy alkotó: Hudec László, Kertész Károly Róbert, Komor János és Kozma Lajos,

a tőlük származó gondolatok révén a tablók a Kelet iránti személyes csodálatukat idézik fel, az anyagot pedig a mostani kiállításon kívül több műtárgy is gazdagítja, például Tálos Gyula Vlagyivosztokban (ahol fogsága éveiben díszlettervező volt) készült izgalmas alkotásai az ottani hadifogolyszínház számára.

Az új helyszínen látható tárlat szenzációval is bővül, méghozzá egy újabb, egykor Sanghajban dolgozó magyar építésszel: Sömjén Rudolf a számos híres sanghaji épületet tervező Gonda Károly irodájában dolgozott. 

Digitális hagyatékát az építész fia, dr. Giora Sömjén ajándékozta az intézménynek. A tervekből, fotókból és dokumentumokból álló anyag elsőként a FUGA-ban tekinthető meg

– olvasható az intézmény honlapján. A kiállítástrió május 5–23. között látogatható a FUGA építészeti központban.