2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Bakács Tibort megvédte Kövér László egy bunyóban, és befogadta az RTL

2022.05.15. 12:26
Videós visszaemlékezés-sorozatot készített Bakács Tibor írott memoártöredékeiből Hollai István operatőr. A 2011-es szalámilopása óta visszavonult újságíróval felvett anyagokból eddig három jelent meg az RTL.hu oldalon. A harmadikban arról mesél, hogy állt ki mellette Kövér László egy verekedésben. Bakács és az országgyűlés fideszes elnöke együtt teljesítették kötelező katonai szolgálatukat a Kalocsai Forradalmi Ezredben a nyolcvanas évek végén.

Bakács Tibort 2011-ig a legmenőbb magyar médiaszemélyiségek között tartották számon. Okos, szemtelen, független és szellemes. Írt, rádiózott, hátterekben lobbizott, és rekordnézettségű kereskedelmi tehetségkutató zsűrijében igyekezett bizonyítani, hogy nem feltétlenül silány, ami népszerű. Amikor épp az árral úszott, azaz legálisan élvezhette a sodródás előnyeit, akkor se bírta ki, időnként megfordult, és szembetempózott, hogy nehezebb legyen. Nem biztos, hogy rontani akart önsorsán, amikor 2011-ben botcsinálta karmagépészként meghúzta a gépházban a „bolti lopás” feliratú kart, viszont tény: addig settenkedő volt, azóta szalámis.

Kiszalámizta magát a jól fizető, látványos munkákból, kirúgta a Megasztár, majd – más okok miatt – elhatárolódott tőle a Tilos Rádió is, ahol ingyen dolgozott. Visszabújt az undergroundba, de az agya zakatol tovább. Online felbukkanásaiból kiderül, hogy továbbra is foglalkoztatják a világ nagy dolgai, filmek, politika, filozófiai és morális dilemmák, és a mája se pihen.

Az RTL.hu bejegyzése szerint Hollai Iván operatőrnek jutott eszébe, hogy Bakács írjon már le néhány történetet azok közül, melyek kalandokban és tanulságokban bővelkedő élete során vele megestek. Megírta, aztán kamera előtt fel is olvasta, amit írt. Így jött létre az Életem darabokban című videós memoársorozat.

Éppen csak annyi dolgunk volt, hogy egymást szórakoztassuk, hát sztorizgattunk, egészen pontosan Bakács Tibor, a settenkedő, a filmkritikus, a műsorvezető, a szalámis beszélt, én meg hallgattam őt. 60 körül már bőven van miről mesélni, még piálni és hazudni se kell mellé, és mert minden történetének bakácsosan fanyar tanulsága is volt, kiböktem, hogy mi volna, ha le is írná azokat.

– Mint életem darabjait?

– Igen, Tibor, mint életed darabjait, aztán majd mindet olvassad bele a kamerámba!

És Bakács beleolvasta

– írta erről az operatőr. Eddig a sorozat három része jelent meg az RTL.hu online oldalon.

Az RTL.hu legutóbb Bakács sorkatonai emlékeit tette közzé, ami a készítők saját számozása szerint a memoársorozat hetedik darabja.

Műanyag fegyverrel a nyakában emlékezik a Kalocsai Forradalmi Ezredre, ahol a laktanyában a felette lévő priccsen aludt Kövér László.

Volt egy srác, aki annyira fasza volt, mint én, ő se ment soha haza, ki a városba, nem volt fagyi meg sör, csajok végképp. Állandóan basztatták mindennel, de mindig beleállt, ha tiszt kóstolgatta. Felettem aludt a priccsen, a neve Kövér László volt. Nem fogok hazudni, Kalocsán egyszer sem bukott be erkölcsileg, mindig beleállt, ha egy tiszt kóstolgatta, sőt szemtelen volt. Én meg azt köszönhetem neki, hogy amikor megpróbáltam a felderítőrajt egymagam szétverni, meghallotta, hogy döng a fal, engem dobáltak neki, meghallotta, és kihúzott.

„Kövér ott bukott el erkölcsileg, hogy nem gyakorolta a megbocsátás keresztény parancsát, mert magán kívül semmiben se hisz. Kár, mindenki szegényebb lett” – zárja le az epizódot az egykori teológiahallgató.

Az első részben, amely megjelent a kereskedelmi tévé honlapján, „darabokra tört élete ékes köveiről” mesél. Ilyen drágakő az az emléke, mikor filmkritikus korában összefutott a kiváló finn rendezővel, Aki Kaurismäkival a Nemzeti Színház előtt. Piáltak, beszélgettek az orosz kultúráról, ami meghatározza a finn kultúrát is. Bakács ebben a részben említést tesz más fényes emlékeiről is, melyekről megjegyzi: 

Hiába lett később nagyon szar az életem, ezek miatt soha nem cserélném el mással.

A sorozat második rtl-es része a 2011-es szalámiügy anyagi konzekvenciái közül szemezget. Pedagógus felesége épp terhes volt, amikor ő minden jövedelmét elvesztette. Eladogatta a könyvtára darabjait, apjától örökölt értékes könyveihez érve már visszafordíthatatlanná vált a folyamat, de csak akkor sírta el magát, amikor Lázár Ervin Berzsián és Dideki kötetét tette az antikvárius elé. Pedig anyagiak miatt nem szeret búsulni.