Az ablakon át menekül Petőfi Sopronban

MVS 01 kicsi
2022.05.22. 10:38
Befejeződtek az 1848. március 15-éről szóló nagyszabású, látványos magyar film, a Most vagy soha! forgatásának soproni felvételei.

A stáb több mint két hetet töltött a nyugat-magyarországi városban, ahol számos akció- és üldözési jelenetet rögzítettek, köztük azt a nagyon látványos momentumot, amikor Petőfi Sándor és Szendrey Júlia az emeleti albérletükből az ablakon át kiugorva menekülnek a nyomukba járó osztrák titkosrendőr és martalócai elől.

A felvételt készítő operatőrnek együtt kellett ugrania a színészekkel és a kaszkadőrökkel, hogy izgalmas képsorok születhessenek.

A budapesti Dohány utcát „helyettesítő” soproni városrészt aprólékos műgonddal igazították az 1848-as állapotokhoz. A területet teljes hosszában sárral borították be, a műveletet a stáb tartózkodása alatt kétszer is végre kellett hajtani. 

A helyiek nemcsak a sártenger miatt nem ismertek rá a Tűztorony mögött húzódó hangulatos belvárosi utcájukra, hanem azért sem, mert a terület a felvételek idejére több mint 50 statiszta közreműködésével hamisítatlan zsibvásárrá alakult át utcai árusokkal, vaskos cégérekkel, szekerekkel, kordékkal, galambokkal és kóbor kutyákkal.

Május közepére minden tervezett jelenetet sikerült rögzíteni. A stáb a hűség városából Esztergomba, majd Komáromba megy tovább, hogy folytassa az augusztus végig tartó forgatási munkálatokat.

(Borítókép: Most vagy soha! produkció)