Fontos bejelentés történt a Múzeumok Majálisán

DACSA20220521007
2022.05.22. 10:26
A Magyar Nemzeti Múzeum csatlakozik a Magyar Marketing Szövetséghez és ezzel leteszi a kulturális tagozat alapját – jelentette be a Múzeumok Majálisán L. Simon László. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint az intézmény kiemelten fontosnak tartja, hogy a kulturális marketinggel ismét divatba hozza a kultúrát. A sajtótájékoztatón elhangzott, a Magyar Nemzeti Múzeum a nyári időszakban péntekenként meghosszabbított nyitvatartással, este 10 óráig várja a látogatókat. Az eseménysorozat keretében átadták az Év Múzeuma, valamint a Pro Museo díjakat is.

Ahogy az a Magyar Nemzeti Múzeum közleményéből kiderült, a Magyar Marketing Szövetség Magyarország meghatározó szakmai közössége, ám több mint 200 tagja között jelenleg még nem szerepel kulturális intézmény. A Magyar Nemzeti Múzeum csatlakozásával ezen kíván változtatni, mert úgy látja, a korszerű marketingmódszerek alkalmazása ma már a kultúra területén is nélkülözhetetlen.

A mai kor kihívása, hogy a múzeumok a kulturális versenyben képesek legyenek értékeiket minél jobban megjeleníteni. A rendelkezésre álló kommunikációs marketingcsatornák mindegyikét arra kell használnunk, hogy a következő nemzedékeket becsalogassuk a múzeumainkba

 – mondta L. Simon László. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, a Nemzeti Múzeum elindította A Nemzet Múzeuma című negyedéves magazint, amely a szakmai közönségen túl igyekszik megszólítani a muzeológia iránt érdeklődő közönséget is.

Éjszaka a Múzeumban

A nyári időszakban meghosszabbított nyitvatartással várja látogatóit a Magyar Nemzeti Múzeum: minden pénteken az eddigi 18:00 óra helyett 22:00 órakor zár. Ez idő alatt az intézmény állandó és időszaki kiállításai, a megújult Múzeum Kávézó és a Múzeum Shop is nyitva tart, emellett a nyári estékre múzeumpedagógiai foglalkozásokat, különleges tárlatvezetéseket és élő múzeumi programokat is szerveznek.

Kollégákat is díjaztak

2002-ben, alapításának 200. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum a kiemelkedő teljesítmények elismerése céljából díjat alapított, amelyet a múzeum és filiáléi aktív dolgozói kaphatnak meg. Jelölt az intézmény bármely területén dolgozó kolléga lehet, aki munkáját közmegelégedésre, kimagasló színvonalon látja el. A díjra az intézmény dolgozói tesznek jelölést, részletes indoklással. A Pro Museo Nationali Hungarico emlékplakettet és a vele járó díjazást az Alapító Okirat szerinti Kuratórium ítéli oda, és a díj idén a Múzeumok Majálisán kerül átadásra. A díjat idén Nagy-Kolozsváriné Kocsis Edit régész-muzeológus, dr. Simonyi Erika régész-muzeológus, valamint dr. Vida István numizmatikus szakmuzeológus kapták.

Bajára és Békéscsabára került az Év Múzeuma díj

Az Év Múzeuma díjat a Pulszky Társaság 1996-ban alapította azzal a céllal, hogy az előző évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézményeket díjazzák. „Év Múzeuma 2022 jelöltje” oklevelet kapott a makói József Attila Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma, a budapesti Dreher Söripari Emléktár, valamint az Iparművészeti Múzeum Ráth György Villa.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény, míg az ICOM Magyarország különdíját a Magyar Tudományos Akadémia Pszichiátriai Művészeti Gyűjteménye kapta.

Idén is két kategóriában került átadásra Az Év Múzeuma elismerő kitüntetés. A „kis múzeumok” kategóriájában a bajai Türr István Múzeum, míg a „nagy múzeumok” kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nyert.

(Borítókép: L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédet mond a Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. május 21-én. Fotó: Kovács Anikó / MTI)