Nem üres kézzel jöttek haza a magyar filmesek Cannes-ból

K EPA20220524157
2022.05.25. 17:05
Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve, a Marad az űr nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieślowski-díjat, amelyet a 75. cannes-i fesztiválon adtak át.

A magyar alkotók kedd este vették át a tízezer euró (3,9 millió forint) pénzjutalommal járó díjat, amelyet a varsói székhelyű Független Filmalapítvány ítélt oda. Az Európai Unió által is támogatott Script East nevű forgatókönyv-fejlesztő kurzusban 11 kelet-európai forgatókönyvíró előzetes pályázat alapján vett részt több hónapon át, amelynek utolsó helyszíne Cannes-ban volt: a fiatal filmesek producerekkel, rendezőkkel és forgatókönyvírókkal konzultálhattak terveikről.

Második alkalommal nyerte el a díjat magyar filmterv, 2008-ban Fliegauf BenedekWomb című forgatókönyve volt a díjazott.

A második magyar nyertes filmterv

Marad az űr címmel Szabó Simon rendező ötletéből született forgatókönyv Daoud Dániel forgatókönyvíró közreműködésével. A film a Proton Cinema gyártásában készül – írja az MTI.

Az alkotók elmondása szerint a történet főhőse két tízéves kisfiú, a visszahúzódó Dávid, aki szüleivel városról városra költözik, és Benji, akit osztálytársai különcsége miatt rendszeresen bántalmaznak. A két fiút Benji különleges titka hozza közel egymáshoz: ő lesz a világ első gyermekűrhajósa, egy titkos exobolygóra induló expedícióra készül.

Csütörtökig tűkön ülünk

Egy ELTE-s vizsgafilmet is beválogattak a 75. cannes-i filmfesztivál programjába. Szelestey Bianka Hajszálrepedés című, 22 perces rövidfilmjével pályázott a filmfesztivál La Cinef elnevezésű diákfilmes szekciójába.

A Hajszálrepedés hivatalos cannes-i bemutatója kedden, helyi idő szerint 14.30-kor kezdődött a Buñuel Theatre-ben. Az ünnepélyes díjátadót csütörtökön, 18.00-kor rendezik meg, ahol reményeink szerint magyar sikernek örülhetünk majd. A film magyarországi premierje a X. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon lesz, amelyről korábban itt írtunk.

(Borítókép: Vendégek a színpadon a cannes-i nemzetközi filmfesztivál 75. jubileuma alkalmából tartott ünnepségen 2022. május 24-én. Fotó: Clemens Bilan / EPA / MTI)  • Tippek
  • Hírek