A játékos nem tudja, mit tartogat a sors

PAP 9767
2022.05.25. 15:46
A Magyar Nemzeti Múzeumban debütált a Sorsfordító című virtuális kiállítás a Múzeumok Majálisán. A családtörténeti tárlat egy XVII–XVIII. századi ember bőrébe bújva kalauzol bennünket. A fejlesztők szerették volna átadni nekünk a korszak mindennapjainak történetiségét, ezért egy kvázi online szerepjátékot alkottak, ahol hét fázisra bontva mutatják be a teljes életutat.

Minden fázis kezdetén pörgetni kell az embernek a sorskerékkel, amely kiválasztja, hogy milyen jövő vár a karakterre. Rengeteg különféle történetszál játszható végig, így az alkotók szerint 

addiktív a végeredmény,

hiszen ritkán találkozhatunk ismétlődéssel. A fázisokhoz tartoznak történelmi emlékek is, mint korabeli metszetek, tárgyak vagy zenék. A készítők célja, hogy interaktív formában hozzák közelebb az emberekhez a történelem és a múzeum iránti érdeklődést, hogy ne csak egy tipikus száraz előadást, hanem egy átélhető kalandot kapjanak.

A játék elérhető online a Nemzeti Múzeum weboldalán, ingyenesen ki lehet próbálni és játszani vele.

A program hátulütője, hogy mivel böngészési felületen van, stabil internetkapcsolat és viszonylag erősebb eszköz szükségeltetik hozzá. Tesztelve egy régebbi készüléken, kissé feszegeti a rendszer határait, de egy újabb telefonon már gördülékenyebben halad. A program mechanikája és audiovizuális koncepciója szépen működik egyben, kicsit a first person alapú nyomozós videójátékok érzetét kelti. A hangulata egyszerre érdekes és baljóslatú, hiszen a játékos nem tudja, a sors mit tartogat, és mikor ér véget akár villámcsapás-szerűen a kaland.

A bemutató előadáson megszólaltak a játék tervezői, a háttérmunkát és kutatást végző irodalomtörténészek, lejátszottak zenei műveket a programhoz kapcsolódóan, és színészek idéztek a korszak írásműveiből. Remélik, hogy ez a kezdeményezés új színt hoz majd a múzeumok világába, és képes lesz áthidalni a szakadékot a jelenkor embere és a múlt emlékei között.

(Borítókép: Múzeumok Majálisa 2022. május. Fotó: Papajcsik Péter / Index)