Brutális fizikai demonstrációt tartott az egyetemi parkolóban a mestertanár

DBZOL20220527018
2022.05.27. 11:49
Ötvenméteres toronydaruról dobált ki súlyos tárgyakat Härtlein Károly egyetemi mesteroktató a BME Z épülete előtt.

A Brutális fizika a szabadban című sorozat olyan fiataloknak szól, akik érdeklődnek a fizika tudományterülete irányt, és azt sem bánják, ha jól szórakoznak tanulás közben. Május 27-én délután négy órakor 

a közönséghez képest legmagasabban tartott fizikaóra rekordjának megdöntésére tett kísérletre

várták az érdeklődőket.

Ennek keretében egy 50 méter magas daru segítségével demonstrálták, milyen durván törvénykezik a fizika. Akit nem csak a daruról kihajított, majd a becsapódás után a parkoló aszfaltján szétplaccsanó tartály látványa érdekelt, megfigyelhette, miként változik a hidrosztatikai nyomás a zuhanó hordó belsejében.

Az is kiderült, mit látnak a fizikusok egy szabadesés közben forgó kosárlabdán, és látványosan illusztrálták, mit művel egy deszkával egy ötven méter magas vízoszlop. A brutális fizika kedvelői végignézhették azt is, miként roppant össze egy hordót Torricelli kísérlete.

Härtlein Károly sok éve foglalkozik a fizika népszerűsítésével. Rajongói őt tartják a legendás Öveges professzor utódjának, aki több generáció fiataljaival szerettette meg a fizikát látványos és szórakoztató kísérleteivel.

A professzor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Intézetében tanít mesteroktatóként, korábban a Csodák Palotája munkatársa volt, és ő a Spektrum TV Brutális fizika című ismeretterjesztő sorozatának házigazdája és szakértője.

A kísérletekhez használt 50 méter magas darut a Paksi Atomerőmű tűzoltói biztosították és kezelték. A program helyszíne a BME Z épületének parkolója volt. 

(Borítókép: Härtlein Károly a BME mesteroktatója egyedülálló kísérleteket mutat be egy tûzoltóautó létrájának magasra emelt kosarából a Brutális fizika a szabadban címmel rendezett bemutatón a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2022. május 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel