Mennyire ismeri az Egri csillagok hőseit és antihőseit?

275
2022.05.30. 06:00

Dobó István az egri várvédők kapitányaként a középkor legnagyobb szuperhősei közé verekedte be magát, és azt hihetnénk, az ostrom napjai után az ő sorsát is olyan felemelő happy end jellemezte, mint ahogyan azt Gárdonyi Géza leírta az Egri csillagokban.

Nem így történt, bebörtönzés, szökés, ármánykodás kísérte végig az élete hátralévő részét. A három részre szakadt Magyarországon végig kitartott a Habsburgok mellett, hetvenedik évéhez közeledve mégis hűtlenség és összeesküvés vádjával börtönözték be. A hamis bizonyítékok ellenére sem tudták elítélni, de három és fél évig a pozsonyi börtönben raboskodott, mivel nem ismerte be bűnösségét, hiába szabadulhatott volna így korábban a tömlöcből.

Az egykori egri várkapitány élete utolsó heteiben nyerte vissza szabadságát, megtört, beteg emberként tért vissza szülőhelyére, Szerednyére. Dobó István halálának pontos napját nem ismerjük, a történészek 1572 júniusára teszik, de egyes vélekedések szerint 450 évvel ezelőtt ezen a napon, május 30-án halt meg. Kvízünkkel rá emlékezünk, ön pedig tesztelheti, mennyire emlékszik az egyik legnépszerűbb magyar könyvre, az Egri csillagokra.

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Sinkovits Imre Dobó Istvánként az Egri csillagokban. Fotó: Pannonia Entertainment)