Nézze meg újra a legendás autós üldözést Cserhalmi Györggyel!

2022.06.01. 14:27
A Ladákkal vívott küzdelem 1982-es változata is érdekes, de készült harminc évvel később egy remake, amelyben Cserhalmi György mesél a Dögkeselyű című film forgatásának kulisszatitkairól.

András Ferenc Kossuth-díjas rendező is életműdíjat kap a június 9–12-ig tartó veszprémi-balatoni Magyar Mozgókép Fesztiválon. Nevéhez fűződik a magyar filmtörténet első autós üldözése a Cserhalmi György emblematikus alakításával készült Dögkeselyű című filmben, amelyet június 12-én 21 órakor Balatonalmádiban, a Wesselényi Strandon óriáskivetítőn láthat a közönség.

A film története röviden annyi, hogy Simon József taxisofőrtől két jól öltözött, öreg hölgyutas ellop tízezer forintot, amit az adósságai visszafizetésére gyűjtött össze. 

A tolvajokkal szemben – akik, mint kiderül, profi bűnözők – reménytelennek látszik törvényes úton keresni az igazságot,

Simon ezért alvilági módszerekkel kezd egyszemélyes hadjáratba: rabol, hamisít, túszt ejt, zsarol és egyre keményebb akciókba, például autós üldözésbe keveredik.

A Dögkeselyűt Munkácsi Miklós Kihívás című regénye alapján forgatták olyan korban és politikai közegben, amelyben hiteles bűnügyi filmek nem készülhettek, hiszen a szocializmus világában úgymond nincs jelen a bűn, és pláne nincs magánnyomozó, a bűnüldözés az állami testület hatásköre. Ezzel szemben a film alaphelyzete éppen az, hogy a rendőrség nem látja el a feladatát, ezért keresi a főhős egyedül az igazát. A film más szempontból is társadalmi látlelet, egy értelmiségi lecsúszásának története.

A legendás autós üldözést itt nézheti meg:

Ez pedig az a felvétel, amelyet a TotalCar készített: az 1982-es film üldözési jelenetét harminc év elteltével, 2012-ben újraforgatták. Talán még ennél is érdekesebb, hogy a felvételen Cserhalmi György mesélt arról, hogyan készült a taxisofőr szerepére, és hogy milyen úgy vezetni, hogy nem lát a motorháztetőn ülő operatőrtől.