Gyula, Kőszeg és a Balaton a Városmajorban – Szabadtéri Színházak Találkozója

DROTI20200703009
2022.06.02. 21:51
A szabadtéri színházak tavalyi évadának előadásait június 8-ig láthatja a közönség, méghozzá az idén százéves Városmajori Szabadtéri Színpadán. Hangolódjon a nyári színházi szezonra Shakespeare két művének szerelemgyermekével, dalokkal, amelyek egyenesen a kamrából érkeztek, vagy lessen be Karády zárkájába.

A szabadtéri színházak világának leginkább szépségei vannak. Kivált, ha épp szabadságon vagyunk, és amikor már degeszre tömtük magunkat lángossal, vagy egészen kiszívott a strandolás, de a nap végre nem éget, különösen jó érzés ellátogatni egy szabadtéri színházba, hogy némi kultúrával is feltöltődjünk.

Magyarországon rengeteg szabadtéri színház van, így belföldi nyaralásnál érdemes tájékozódni a leginkább közelbe eső intézményről, hiszen a szabadterek majdnem egész évben arra készülnek, hogy két-három hónapig a lehető legjobb műsort kínálják a művészetkedvelő látogatóknak.

Van egy színpad, 100 éves

Idén ünnepli századik születésnapját a Városmajori Szabadtéri Színpad. Az ünnepi nyári évadot a Szabadtéri Színházak Szövetségének (SZSZSZ) rendezvénye, a Szabadtéri Színházak Találkozója nyitotta meg. Előtte az SZSZSZ jelen lévő tagjai ismertették fesztiválprogramjukat, valamint a nyári szezonról is meséltek. A Szabadtéri Színházak Találkozója új kezdeményezés, első alkalmának a budapesti Városmajori Szabadtéri Színpad ad otthont.

Ahogy már említettük, a szabadtéri színházak világának leginkább szépségei vannak, ám van két hátulütője is.

  • Az egyik, hogy a szabadterek saját bemutatóit rendszerint egy nyári szezon erejéig játsszák,
  • a másik, hogy ezeket a produkciókat nehéz, de van, hogy lehetetlen utaztatni.

Többek között ezért remek kezdeményezés a Szabadtéri Színházak Találkozója, mert egyetlen helyszínen gyűlik össze több előadás, amelyeket így könnyebb megtekinteni, hiszen Szegedről nem kell elutazni az ország másik végére, hogy megnézzük például a Kőszegi Várszínház Az öreg híd alatt című produkcióját.

Ugyanis éppen ezzel az előadással – amelyet Göttinger Pál írt és rendezett – indult szerdán, 2022. június 1-jén a találkozó. A közönség szép számmal gyűlt össze, a zenés vígjátékot, ami egy északír kocsmában játszódik, fura, de annál viccesebb karakterekkel, hatalmas nevetésekkel díjazták.

Lőkös Ildikó díjat kapott

Az esemény megkoronázásaként átadták a Gedeon József Amfiteátrum-díjat, amit idén Lőkös Ildikó dramaturg vehetett át, akinek korábban a jelen lévő szabadtéri színházak mindegyikével volt már dolga. Így a díj, amelyre a szakmai szervezet tizennégy tagintézménye szavazott, nem is kerülhetett volna jobb helyre.

A díjat Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke, a Kőszegi Várszínház igazgatója adta át, aki Lőkös Ildikóval együtt kezdett, kicsit több mint két évtizeddel ezelőtt a Várszínházban. Lőkös Ildikó meghatottan fogadta az elismerést, és külön kiemelte, hogy Kőszeg mennyire fontos számára, ahogy fogalmazott:

Ott tanultam a szakmát.

És a városmajori kínálat

A Szabadtéri Színházak Találkozója 2022. június 8-ig tart.

  • A Szentendrei Teátrum Dunakanyar című előadása költözött a budai fák közé, Szinetár Dórával és Makranczi Zalánnal a főszerepben. Az június 2-án műsorra tűzött előadást Szinetár Miklós rendezte.
  • A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Gyulai Várszínház közös produkciója a Hamlear, amely Shakespeare két művének – Hamlet és Lear király – cselekményét fűzi egybe. Őze Áron rendezése június 3-án tekinthető meg.
  • Grecsó Krisztián Libri-közönségdíjas regényéből készült Grisnik Petra monodrámája, a Vera Göttinger Pál rendezésében. A Kőszegi Várszínház produkciója a Városmajori Szabadtéri Színpad kisszínpadán látható június 4-én.
  • Dalok a kamrából című gasztrokoncert a Catwalk Concert Productions és a Városmajori Szabadtéri Színpad első közös produkciója, amire tavaly mi is ellátogattunk, június 5-én két alkalommal is látható lesz.
  • A Gyulai Várszínház 2021-es ősbemutatóját, a Karády zárkája című előadást Béres László rendezésében június 6-án nézhetjük meg.
  • A Városmajori Szabadtéri Színpad 2021-ben bemutatott saját produkcióját, az Ahogy teccik – nemtragédia című parafrázist a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei adják elő június 7-én.
  • Csukás István meséiből készült különleges előadás, a Csukás-mese (Süsü és barátai), a Kultkikötő és az Összpróba Alapítvány produkciója a Szabadtéri Színházak Találkozójának keretén belül érkezik a Városmajori Szabadtéri Színpadra június 8-án.
  • Gergye Krisztián Társulata új produkciója a képzőművészet és a tánc párhuzamaira fókuszál. A Szinesztézia című előadás a Szentendrei Teátrum, a Kőszegi Várszínház és a Gergye Krisztián Társulata koprodukciójában készült a Ferenczy Múzeumi Centrum szakmai támogatásával, és június 8-án láthatják az érdeklődők.

Jövőre felkészül a Balaton

Bár a találkozó még csak most indult el, a szervezők már a jövő évi rendezvényt készítik elő. A tervek szerint a következő szezonban a Kultkikötő adna otthont a Szabadtéri Színházak Találkozójának, amely balatoni helyszíneivel külön emelhetné az események hangulatát. A Kultkikötő az idei szezontól hat helyszínen van jelen a Balaton északi és déli partján, terei egyrészt kulturális örökségek, másrészt izgalmas előadói helyszínek, így méltó helye lehet egy esetleges második szabadtéri színházi programsorozatnak.

Bár a Szabadtéri Színházak Találkozója 2022. június 8-án véget ér, a nyári színházi szezon csak most kezdődik, így érdemes ellátogatni az egyes intézmények honlapjaira, és tájékozódni a programokról, mert lesz minden, mi szem-szájnak ingere.

(Borítókép: Kása Tímea a nő és Bodor Géza a férfi szerepében Acsai Roland Farkasok című darabjának ősbemutatóján a Gyulai Várszínház 57. évadnyitó ünnepségén 2020. július 3-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)