A modern kor lovait és lovasait lehet megnézni a Vajdahunyad várában

2022.06.07. 18:53
Lóközelben címen nyílik kiállítás, ami az urbanizált, rohanó világból kaput nyit a természet és egy mély kapcsolat felé, minket pedig lovak közelébe terel.

Hol van a ló, s a lovasa? Kérdezi Theoden király Ujréti László hangján A Gyűrűk Ura második, A két torony című filmjében a Helm-szurdoki csata előtt. Ez a kérdés 2022 Magyarországán is aktuális, ugyanis lovas nemzet vagyunk, amit általános iskolában minden nebuló fejébe belevertek. Csakhogy a körutat is biciklisáv, nem pedig lovas út keretezi. Arról, hogy mit jelentenek napjainkban a lovasok, hogyan élnek és milyen a viszonyuk a lovakkal, arra egy kiállítás ad nekünk válaszokat a Vajdahunyad várában, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A kiállítás napjaink lovasairól, a lovak mai szerepéről szól. Az urbanizált, rohanó világból kaput nyit a természet és egy mély kapcsolat felé, a lelkünket is „lóközelbe” engedi. Életünk számos területén jelen vannak ezek a csodálatos állatok. Gyógyítanak, részt vesznek a rekreációban, szolgálnak a rendőrségnél, segítik sportolóinkat céljaik elérésében.

Bemutatják a sokak számára ismeretlen, ám rendkívül szerteágazó és sokszínű mai magyar lovas világot. A kiállításban helyt kap a honvéd, huszár hagyományok bemutatása is.

A kiállítás aktív részvételre is invitál. A látogatók felülhetnek egy maratonkocsira, egy sulkyn átélhetik az ügetők hangulatát, kipróbálhatják a különböző szakágak nyergeit. Megtapogathatják a versenypályák talajának rétegeit, egy valódi boxba belépve pedig a mai modern lótartás körülményeivel találkoznak.

  • Magyar hírességekkel készült interjúk, a kiállításra felajánlott díjaik és személyes tárgyaik színesítik a kiállítást, így láttatva a lovasok és a lovassportok világát. 
  • Megjelennek a tenyészetek, a ménesbirtokok, és nemzeti parkok, melyek szerepe nélkülözhetetlen a lovak tenyésztésében, a fajtamentésben, a génmegőrzésében.
  • A kiállításon bemutatkoznak szabadidomítók, kaszkadőrök, lovas rendőrök, polgárőrök, kovácsok, lógyógyászok, etológusok. Bepillanthatunk a lovasterápia gyógyító világába és a lómenhelyek küzdelmes életébe. Megjelennek azok, akiken segítenek a lovak és azok is, akik a lovakon segítenek.
  • A gyerekeket külön kalauzolják végig a kiállításon, rengeteg élményt és hasznos tudást átadva. Egy kicsinyített akadálypályán kipróbálhatják a díjugratást, ügyességi feladatokat oldhatnak meg. 

A régmúlt időkben a ló az ember társa volt a munkában, a földművelésben, a teherhordásban, az utazásban. Szerepe napjainkra egyértelműen megváltozott. Ám az élet ma is elképzelhetetlen lenne nélküle, legalábbis erről mesél majd a Lóközelben kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.