Karácsony Gergely: Szembeszállunk a magyar közélet legpusztítóbb hazugságaival

2022.06.10. 16:12
Nádas Péter író hivatalosan is megnyitotta a 93. Ünnepi Könyvhetet Budapesten június 9-én. Karácsony Gergely főpolgármester elmondta a véleményét a rendezvénnyel kapcsolatban, egyúttal üzent a hatalomnak is.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a frissen főpolgármester-helyettessé választott Bősz Anett társaságát jelölő Facebook-posztban is megosztotta gondolatait az Ünnepi Könyvhéttel, valamint az olvasás fontosságával kapcsolatban. Úgy véli,

az olvasás visszaszorulása nemzetgazdasági kárt okoz.

Budapest a saját forrásokból finanszírozott Könyvfőváros programmal 2023 végéig szeretné népszerűsíteni az olvasást, amely Karácsony Gergely szerint az empátia, a kreativitás és az intelligencia fejlesztésének fontos eszköze. Mindezt ahhoz kapcsolódóan mondta, hogy „az idei könyvhét nemcsak folytatás, hanem valaminek a kezdete is. Jövőre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, a főváros születésnapjára olyan eseménysorozattal készül a főváros, amelyben a könyvnek, az íróknak és az olvasóknak is kiemelt szerep jut.”

Szemben a pusztító hazugsággal

Karácsony Gergely bejegyzésének folytatásában ki is mondja, miért jut kiemelt szerep az íróknak és az olvasóknak: 

hogy elmondhassuk mindenkinek, mit jelent a nemzet fővárosának súlyos és felemelő szerepe, hogy szembeszálljunk a magyar közélet legpusztítóbb hazugságával, vidék és Budapest szembeállításával, és hogy elmondhassuk mindenkinek, ennek a városnak az ereje mindig is a sokszínűségében, a kulturális sokszínűségében is lakozott, és ott van ma is.

A 93. Ünnepi Könyvhét nem indult könnyen, Budapesten Nádas Péter a Gerbeaud Kávéházban nyitotta meg a rendezvényt, miközben hatalmas vihar tombolt. Szolnokon Tóth Krisztina író, költő mondott beszédet, melyben fájdalmas tapasztalatairól is mesélt. A rendezvénysorozat programjai június 9–12. között látogathatók.