Pánikroham közelébe kergette a rendezőket a Gyűrűk Ura sztárja

BP-7209
2022.06.14. 08:07
A film-, sorozat- és képregényrajongók Kánaánja volt idén a Budapest Comic Con. A világsztárokon kívül rengeteg érdekes program és kiállítás szórakoztatta a résztvevőket.

A Comic Con Amerikában már a 70-es évek óta a képregények és a sorozatok egyik legnagyobb eseménye. Azóta több európai országban rendeztek Comic Cont, és végre idén Magyarországon is kiélhették magukat a fantasy és sci-fi franchise-ok kedvelői.

A Hungexpón már reggel több ezer ember jelent meg és a számuk a nap folyamán egyre csak nőtt. A Cinema City standjánál gyakorlatilag végig állt a sor a popcornjátékra, amivel értékes ajándékokat lehetett nyerni, és a filmes kvízeken is mindig hatalmas tömeg próbálkozott egy-egy különleges nyereményt elhozni. Az HBO Max sem aprózta el a dolgot, a résztvevők beülhettek a Trónok harca című sorozatból ismert Vastrónba. Ezek mellett volt képregénybörze, Star Wars-kiállítás, és szinte minden ismert filmes franchise-ból lehetett ajándéktárgyakat venni. Az ételek között is voltak különlegességek, bár a hatalmas sorokat nem mindenki bírta kivárni.

Világsztárok a színpadon

A két nagyszínpadon mindig történt valami. Cosplay-verseny, koncert, interjúk és versenyek fokozták az esemény hangulatát. Sajnos a két színpad viszonylag közel került egymáshoz, így sokszor egy-egy program áthallatszott, de szerencsére a hangosítás kifejezetten jól sikerült, így nem volt annyira zavaró. A nagy sikerű magyar sorozat, A besúgó színészei nyitották a napot, akik rengeteg kulisszatitkot elárultak. Kiderül, hogy a főszereplőt játszó Váradi Gergely nagyon szerette volna kaszkadőr nélkül megcsinálni a veszélyesebb jeleneteket, de ezt a rendező nem engedte. A beszélgetés betekintést nyújtott a produkcióba, a színészek életébe, és repkedtek a poénok, leginkább a mindig csencselő Mátét alakító Varga Ádám szájából.

A világsztárok közül először Jack Gleeson, a Trónok harca Joffrey-ja lépett a színpadra, aki mindenkit elvarázsolt kisfiús sármjával és érdekes gondolataival. Bár az élő fordítás magyarra néha döcögött, a tolmács mindent megtett azért, hogy az angolul nem beszélők is értsék az interjúkat. Az előbb említett Gleesonnak és a később fellépő Christopher Lambertnek meglepően eltérő volt a véleménye a streamingoldalakról és a filmezés változásáról. Míg a Trónok harca sztárja kritizálta a platformokat, mert „néha a mennyiséget helyezik a minőség elé”, addig a veterán színész kifejezetten pozitívan áll hozzá a változásokhoz. Szerinte már 20 évvel ezelőtt elkezdődött az otthoni filmezés térhódítása, és úgy érzi, ezzel együtt kell élni és alkalmazkodni kell az új rendszerhez.

Egy törpöt nem dobálhat senki!

A nap fénypontja azonban nem más volt, mint a Gyűrűk Ura-sorozat legismertebb törpjének megszemélyesítője, John Rhys-Davis. A színész valószínűleg egy-két pánikrohamot okozhatott a rendezőknek, hiszen teljes mértékben felrúgta az előre megtervezett interjú struktúráját. Fellépését különleges és megható beszéddel kezdte a szerénységről, majd lejött a színpadról és egyből elkezdett a rajongói kérdésekre válaszolni, mégpedig úgy, hogy ő ment oda a kérdezőkhöz a mikrofonnal. A közönség végigujjongta és nevette Rhys-Davis akcióját, aki néha nagyon vicces, máskor teljesen elvetemült válaszokat adott. A legnagyobb tapsot talán az a pillanat kapta, amikor a színész legismertebb karakterét, Gimlit idézte:

Egy törpöt nem dobálhat senki!

– zengett végig az egész épületen.

A vendégeken és a rajongókon is érződött, hogy nagyon élvezik a Budapest Comic Cont. Minden harmadik ember beöltözött valamelyik kedvenc filmes, sorozatos, képregényes vagy videójátékos kedvencének, ami rendkívül színessé tette az eseményt. Így nemcsak a hivatalos programokon lehetett különleges dolgokat látni, de a résztvevők is a hozzátettek a Comic Con-élményhez.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)