Dél-Afrikából érkezett, mestersége címere: szédítő látvány

BP-5478
2022.06.21. 07:50
A Liget Budapest Projekt keretein belül Budapesten átadták a NEO Kortárs Művészeti teret. A jövőben számos nemzetközi kortárs kiállítás látható majd itt, elsőként Willam Kentridge dél-afrikai képzőművész Lágyabban játszd a táncot című videóinstallációja. Megnéztük, most elmondjuk, milyen.

Különleges kiállítással nyitotta meg kapuit Budapesten a Városliget új kulturális attrakciója, a NEO Kortárs Művészeti Tér. A kiállítóterem a frissen felújított Millennium Házában kapott helyet a Liget Budapest Projekt keretein belül. A projekt miniszteri biztosa, Baán László elmondta, hogy megjelenésében és funkciójában kiemelkedő, nemzetközi szinten is jegyzett képzőművészeti kiállítóteret szerettek volna létrehozni, amely a Millennium Háza méltó része.

Az épület ötvözi az art deco, a barokk és a neoklasszicizmus elemeit. A külsőleg letisztult épületbe belépve hatalmas terek fogadják a látogatót, a kivitelezés egyszer fennkölten díszített, máshol futurisztikus hatású. Megpihenve a kávézóban a hangulat erősen az 1920-as, 30-as évek nyugati stílusjegyeit idézi, amibe finoman belejátszik a természetes fény és a növények adta nyugalom, a nyitott terek szabad érzése.

Ezzel szemben az újonnan átadott NEO Kortárs Művészeti Tér teljesen egyedi formát öltött a nyitókiállításra. A vendégeket vásznak és vetítőgépek fogadták egy mesterséges mozi hangulatát keltve. A fényhatásoktól szűkülőnek tűnő termet fekete függönyökkel és falakkal választották el az épület többi részétől. A nézőkben kiváltott hatás egyszerre volt bensőséges és nyomasztó.

Kultúra és politika szédítő elegye

A megnyitó kiállítás William Kentridge Lágyabban játszd a táncot című videóinstallációja, amely az új térben jelenkori kulturális és politikai kérdéseket feszeget. A kiállítás kurátora, Fehér Dávid a megnyitón elmesélte, hogy Kentridge-t az installáció elkészítésekor a világ eseményein túl rengeteg különböző alkotó inspirálta Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjétől Walt Disney Csontváztánc című animációjáig. Ezeknek a fúziós lenyomatai felfedezhetők az alkotásban, megidézve a danse macabre, a haláltánc kultuszát.

A történet egyszerre több vásznon játszódik, amelynek az ellipszis alakú térben kiváltott hatása a szó legszorosabb értelmében szédítő volt. A kiállítás 2022. június 20. és október 2. között látható.

Rész az egészben

Baán Lászlót az eseményen megkérdeztük a Liget Budapest Projekt jövőjéről is. Elmondta, hogy már nem kell sokáig várni a következő három nagy beruházásra (új Nemzeti Galéria, Magyar Innováció Háza, Városligeti Színház).

Az új Nemzeti Galéria kivitelezési munkálatait jövőre elindítják.

A Magyar Innováció Háza interaktív tudományos kiállításoknak ad majd otthont, a Városligeti Színházban pedig az ifjúsági és gyermekelőadások kapják a főszerepet. Külön kiemelte, hogy az újítások mellett folyamatosan fejlesztik a zöldfelületeket, valamint ezek az épületek régi, vagy funkciójukat vesztett építmények helyére kerülnek, ezzel megtartva a természetes zöld mennyiségét a Városligetben.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)