Most Godot vár, méghozzá fiatal művészeket

2022.06.21. 08:50
A Godot Kortárs Művészeti Intézet pályázati felhívást tett közzé fiatal művészek számára.

A Godot Art Fair 2015 óta az egyik legnépszerűbb, fiatal művészeket támogató képzőművészeti vásár, amelynek célja új távlatok nyitása az X, Y, Z generáció művészei számára, elősegítve pályájuk felívelését.

A vásáron részt vevő sikeres pályázók a Godot Galéria és a Godot Labor nagy hatású művészeivel közös térben állítják ki alkotásaikat, valamint műveik elérhetővé válnak az online galériájukban. Az eseményen bemutatkozó művészek között több díjat is kiosztanak, amelyek mellett a Godot csapata hosszú távon is támogatja a nyertesek pályájának felívelését.

A fődíjas bekerülhet a Godot Kortárs Művészeti Intézet állandó művészei közé. Továbbá önálló kiállítási lehetőséget kap a Godot Kortárs Művészeti Intézet kiállítóhelyeinek egyikében, valamint részt vehet a 10 napos nyári alkotótáborban, a Godot Mezőszemere Művésztelepen, ahol szállást, étkezést és anyagköltség-hozzájárulást biztosítanak munkája számára.

Az első díjazott egy önálló kiállítást kap a Godot Kortárs Művészeti Intézet kiállítóhelyeinek egyikében, továbbá ő is részt vehet a nyári alkotótáborban, ahol szintén szállást, étkezést és anyagköltség-hozzájárulást biztosítanak munkája számára. Ez utóbbi lehetőség még 7 különdíjas számára elérhető. A vásáron részt vevő művészek számára lehetőség adódik, hogy minimum 1 éven keresztül a Godot online galériájában szerepelhessenek alkotásaikkal.

A beküldhető pályaművek lehetnek képzőművészeti alkotások, festmények, szobrok, kisplasztikák, sokszorosított eljárással készült műalkotások, fotók, installációk, videómunkák, de a pályázás részleteiről az intézet weboldalán részletesen tájékozódhat.

A Godot Galéria fennállásának 20. évfordulója alkalmából, tevékenységi körét kitágítva hozta létre a Godot Kortárs Művészeti Intézetet 2019-ben. Az Óbuda szívében, a Goldberger-gyár történelmi helyszínén létesített, magánkezdeményezésre épülő kortárs képzőművészeti központ új kiállítási teret biztosít a művészek, kurátorok és az érdeklődő nagyközönség számára.

Az intézet célja, hogy „lehetőséget teremtsenek a művészet szabad áramlásának, teret adva fiatal művészek és kurátorok önálló alkotói szabadságának kibontakoztatására és egy komplex, fenntartható művészettámogatási modellt hozzanak létre”.

Ennek a célnak a megvalósítására kezdték el 2016-ban a Godot Young Generation kiállítás és vásárt, az évente egyszer megrendezésre kerülő, új nevén Godot Art Fairt. Illetve elindították a Godot Mezőszemere művésztelepet, ahol minden nyáron 10 fiatal képzőművész kap lehetőséget a szabad alkotásra, valamint arra, hogy megismerkedjenek azokkal a közismert magyar képzőművészekkel, akik Mezőszemere művészfalujában alkotnak és akiknek köre folyamatosan bővül.