„Sosemvolt” műterem nyílt Debrecenben

ORSZÁG Lili JNagy bgoly 1955 copy
2022.06.26. 07:20
A több mint öt évtizede gyarapodó Antal–Lusztig-gyűjtemény legújabb tárlata 2022. június 24-én nyílt meg a debreceni MODEM – Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Az Antal–Lusztig-gyűjteményt bemutató kötetsorozat harmadik része 2021-ben készült el, amelyből Tóth Menyhért, Vilt Tibor, Schaár Erzsébet, Ország Lili és Kondor Béla alkotásaival ismerkedhet meg a közönség. A Covid-járvány miatt ez idáig nem kerülhetett sor a kötet debreceni bemutatójára és az ez alapján megnyíló reprezentatív kiállításra sem. A megnyitóval egy időben mutatták be a gyűjteményes kötetet is Debrecenben.

Lusztig Sámuel és Antal Péter, nagyszülő és unoka közös gyűjtéséből alakult ki a debreceni Antal–Lusztig-gyűjtemény,

 amelyről ötkötetes sorozat készül. A harmadik rész a 20. századi magyar művészet öt jelentős mesterének (Tóth Menyhért, Vilt Tibor, Schaár Erzsébet, Ország Lili és Kondor Béla) alkotásait mutatja be. Az elmúlt ötven évben e három festőtől és két szobrásztól jelentős munkák kerültek a kollekcióba. A gyűjteményi kötet az öt művész több mint ötszáz munkáját mutatja be, a kiállításon ebből több mint kétszáz mű látható.

Maszkok, szobortervek

A tárlat különleges része egy „sosemvolt” műterem, amelyben Vilt Tibor vázlatai, Schaár Erzsébet maszkjai és szobortervei láthatók. Antal Péter műgyűjtőnek hála nemcsak a bronzszobrok, hanem a gipsz- és hungarocell-vázlatok is a kollekció féltett kincseivé váltak.

A könyv szerkesztője és két fejezetének (Tóth Menyhért és Kondor Béla) írója, Nagy T. Katalin egyben a kiállítás kurátora is. A Schaár Erzsébetről és Ország Liliről szóló részeket Árvai Mária, a Vilt Tibort bemutató tanulmányt és műelemzéseket Bodonyi Emőke írta. A kiadvány tervező grafikusa Bogdán Csilla. A tárlat 2022. október 9-ig látogatható.

(Borítókép: Modern és Kortárs Művészeti Központ)