Egy kis Bécs Budán

SHA7616 copy
2022.06.26. 09:27
Új kiállítással jelentkezik az Iparművészeti Múzeum a Ráth György-villában: június 25-én nyílt meg az Egy kis Bécs Budán című tárlat, amely a világhírű Josef Hoffmann alkotását, a Pikler-villát mutatja be.

A világhírű osztrák építész, designer, Josef Hoffmann két Budapestre tervezett lakóházának egyike, az úgynevezett Pikler-villa valódi összművészeti alkotás volt: teljes építészeti és belsőépítészeti kialakítása, sőt kertjének kompozíciója is az ő elgondolásai nyomán és az általa alapított iparművészeti vállalkozás, a Wiener Werkstätte közreműködésével készült.

Josef Hoffmann minden kétséget kizáróan a 20. század egyik legnagyobb hatású művészegyénisége volt.

 Sokoldalúsága lenyűgöző: kitűnő építész, designer, az ornamentika virtuóza, lebilincselő oktató és eredményes vállalkozó volt egy személyben. Akár épületeket, enteriőröket, akár egyedi, kézműves dísztárgyakat vagy tömeggyártásra szánt használati tárgyakat tervezett, minden feladatot műalkotásként kezelt – olvasható Horányi Éva kurátor ismertetőjében. A történeti stílusokat mellőző, a funkciót előtérbe helyező és a formai tisztaságot finom dekorativitással ötvöző szemléletével új esztétikai minőséget teremtett, amely kiindulópontja lett a tárgykultúra reformját hozó modern törekvéseknek. Több mint hatvan évet felölelő alkotói pályája során utánozhatatlan ízléssel és átgondoltsággal létrehozott elegáns alkotásait ma már az építészet és iparművészet csúcsteljesítményeiként értékeljük. 

A Pikler-villa

A neves jogászprofesszor, Pikler Gyula 1909-re felépült, Trombitás úti nyaralójának külső megjelenése egészen modern és visszafogott, belső terei azonban meglepően változatosak voltak: a legapróbb részletekig és a legnagyobb gondossággal megtervezett lakótereit dekoratív falfestések, textíliák, színesen festett bútorok és különleges világítótestek kavalkádja jellemezte.

Az Iparművészeti Múzeum nemzetközi hírű szecessziós gyűjteményének otthont adó Ráth György-villában rendezett időszaki kiállítás a századfordulós bécsi művészet e kivételes magyarországi emlékének hangulatát idézi fel a Museum für angewandte Kunst (MAK) archívumából és hazai magángyűjteményekből kölcsönzött fotók és egykori berendezési tárgyak segítségével.

(Borítókép: Josef Hoffmann: Csillár a Pikler-villa berendezéséből, Kivitel: Wiener Werkstätte, 1909 Magántulajdon, Fotó: Soltészné Haranghy Ágnes)  • Hírek
  • Hírek