Hazatér a kivételesen jó állapotban talált ókori padlómozaik

afp.com-20151116-PH-NIC-Nic6509910-highres
2022.06.28. 21:13
A Tel-Aviv külvárosában felfedezett kiváló állapotú padlómozaik visszatért lelőhelyére, miután bejárta múzeumkörútját.

Egy kivételesen jó állapotban fennmaradt római kori padlómozaik, amely halak, állatok, madarak és hajók típusainak változatosságát ábrázolja, egy évtizedes, a világ legnagyobb múzeumaiban tett körút után visszatért arra a helyre, ahol megtalálták Tel-Aviv egyik külvárosában.

A késő római korból származó, 1700 éves mozaikot 1996-ban fedezték fel autópálya-építési munkálatok során, de csak 2009-ben került kiállításra, amikor is elegendő pénzt adományoztak a megőrzéséhez – írja a CNN.

A színes, 17 méter hosszú és mintegy kilenc méter széles mozaik egy előcsarnok padlójaként szolgálhatott a mai Tel-Aviv közelében fekvő Lod egyik gazdag negyedében lévő kúria előcsarnokában – közölte az Izraeli Régiségügyi Hatóság.

A tulajdonos valószínűleg nagyon gazdag kereskedő volt, mert beutazta a világot, és látott dolgokat, például az összes hajót és halat, amelyeket a mozaik ábrázol

– mondta Hagit Torge régész, az Izraeli Régiségügyi Hatóság munkatársa.

„A mozaik kialakítására az észak-afrikai mozaikok voltak hatással, és hiányzik belőle az emberábrázolás, ami arra utal, hogy a mozaik keresztény vagy zsidó tulajdonában lehetett, aki kerülni akarta a pogány attribútumokat, például a római istenek ábrázolását” – mondta Amir Gorzalczany régész az Izraeli Régiségügyi Hatóságtól. A mozaikot most a lelőhelyén, Lodban épített régészeti központban fogják kiállítani.

(Borítókép: Római kori padlómozaik 2015. november 16-án Izraelben. Fotó: Menahem Kahana / AFP)