Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022.06.30. 16:54
2022. augusztus 13–16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet, amelyre – a világ legkeresettebb csellistája, Várdai István és a Kossuth-díjas hegedűművész, Baráti Kristóf művészeti vezetők meghívására – hazai és nemzetközi világsztárok, valamint elismert alkotók érkeznek. Az idei fesztivál kiemelt vendége Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.

Hornyák Balázs, a fesztivál igazgatója elmondta, 

Kaposfest ereje a támogató közönségében van, ezért fontos célunk és küldetésünk a komolyzene új közönségének kinevelése amellett, hogy őrizzük a hagyományainkat. Tizenhárom éve olyan hangversenyeket kínálunk, amelyek a világ legjelentősebb koncerthelyszínein elérhetőek. Az ország kulturális életében kiemelt jelentősége van annak, hogy mindez nem a fővárosban, hanem Kaposváron valósulhat meg.

A magyar zenei élet élvonalából a világhírű művészeti vezetők, Baráti Kristóf és Várdai István mellett fellép a Junior Prima-díjas Pusker Júlia, a bázeli Zeneművészeti Főiskola professzora, Fejérvári Zoltán, Farkas Gábor, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Kristóf Réka, a Nemzetközi Anton Rubinstein Verseny győztese, valamint a Virtuózok tehetségkutatóból ismert TanBorEn Trió is.

Számos, nemzetközileg tekintélyes művész is ellátogat hazánkba a fesztivál erejéig, köztük a Latin Grammy-díjas zongoraművésznő, Edith Peña és férje, Alexei Volodin, világhírű zongoraművész, a fiatal kora ellenére már két kiemelkedő díjjal – Jascha Heifetz verseny első helyezett, valamint a Kronberg Akadémia Prinz von Hessen-díj – büszkélkedő Javier Comesaña Barrera hegedűművész, a fiatalon, Sir Yehudi Menuhin irányítása alatt tanult Kirill Troussov, korosztálya legkiemelkedőbb hegedűművésze, a Csajkovszkij-verseny-győztes Ivan Karizna, Liisa Randalu, a Kronberg Akadémia és a Frankfurti Zene- és Előadóművészeti Egyetem tanára, valamint a hihetetlen energiával rendelkező Jennifer Stumm, aki nemcsak kiemelkedő brácsaművészként tevékenykedik, hanem a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem professzora és a São Paulo-i Ilumnia Fesztivál igazgatója egyaránt.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar két koncerten is közreműködik,

a fesztivál második felében pedig ellátogat Kaposvárra a világhírű, négy csellistából álló Polish Cello Quartet is, akik előadásaiban magyarországi bemutatók is szerepelnek. Az esti hangulatot Sárközy Lajos és zenekara fokozza.

Augusztus 13-án workshop-előadásokkal, zenei műhelyek bemutatkozásával, nyilvános próbákkal és mesterkurzusokkal várják az érdeklődőknek. Augusztus 15-én egész nap szól a zene Kaposvár közterein és a rendezvény központjaiban egyaránt, kora este pedig a város főterén Georges BizetRogyion Scsedrin Carmen-szvitje hallható a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a TanBorEn Trió közreműködésével, Várdai István vezényletével, később Horváth Charlie és a Charlie Band koncertje látogatható.