A zenekritikus Malkovich az Erkel színpadán darabolja miszlikbe a komponistákat

2022.07.04. 18:18
A közel kétórás előadáson olyan zeneszerzők művei csendülnek fel, mint Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Schumann, Debussy, Prokofjev, Ysaye, Kancheli, Piazzolla és Igudesman.

A zenekritikus című szimfonikus zenekari produkció világpremierjére érkezik újra Budapestre John Malkovich amerikai színész, aki Aleksey Igudesman és az Óbudai Danubia Zenekar kíséretében a klasszikus zene szórakoztató oldalát mutatja majd be: a legikonikusabb darabokat szedi ízekre.

A kétszeres Oscar-jelölt színész által megformált karakter minden zeneszám között a kortárs kritikákban szereplő rosszindulatú megjegyzéseket mondja el az Erkel színpadán október 2-án.

  • Schumann például szerinte azt képzeli, hogy „zeneszerző”,
  • Brahms egy „tehetségtelen fattyú”,
  • Debussyt pedig „egyszerűen borzalmas hallgatni”.

Ezek a kemény megállapítások az elmúlt évszázadok kritikáiban szerepeltek, amelyeket Aleksey Igudesman orosz–német származású hegedűművész, zeneszerző gyűjtött össze.

A kortársak véleménye nem állta ki az idők próbáját. A zárójelenetben pedig a kritikus Malkovich kerül „kínpadra”.

A klasszikus zenére, valamint a darabokról és szerzőikről szóló kritikákra épülő produkciót 2017-ben mutatták be, azóta a világ több pontján is nagy sikert aratott. A zenekritikus kibővített budapesti bemutatóján egy teljes szimfonikus zenekar száll zenei vitába John Malkovichcsal. A darab magyar nyelvű felirattal lesz látható – írja a hvg.hu.