Kólával öntöttek le egy festményt a Bosch-kiállításon

D NOE20220408023
2022.07.05. 15:25
A kép a Szépművészeti Múzeum tulajdona, elméletileg nem károsodott végzetesen.

Egy látogató kólával öntötte le az egyik kiállított festményt a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállításán – írta meg a Népszava.

A kiállításnak április 9. óta már több mint százezer látogatója volt, ami nem csoda,

A TELJES NEMZETKÖZI MÚZEUMI VILÁGOT TEKINTVE IS AZ ELMÚLT FÉL ÉVSZÁZAD EGYIK LEGJELENTŐSEBB BOSCH-KIÁLLÍTÁSÁRÓL BESZÉLÜNK,

ugyanis a művész teljes festői életművének csaknem felét, azaz tíz festményét tudták egybegyűjteni. Nem csoda, hogy Mark Ruffalo is ellátogatott a tárlatra.

A flamand mester festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, valamint műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók; összesen mintegy kilencven műalkotásról beszélünk.

A Népszava szerint a leöntött kép nem Bosch-alkotás, a Szépművészeti Múzeum tulajdona, és nem is károsodott végzetesen. A múzeum egyébként minden kiállításra külön biztosítást köt, melynek összegét az állam állja: a Bosch-kiállítás szállítási közbeszerzési kiírása szerint a műtárgyak biztosítási összege csaknem 94 milliárd forint.

Bár a lap kereste a múzeumot, kérdéseikre egyelőre nem érkezett válasz, ahogy eddig azt sem erősítették meg, hogy a szóban forgó incidens megtörtént.

A Bosch-tárlat július 17-g látogatható.

(Borítókép: A Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállítása a megnyitó napján, 2022. április 8-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)