„Drága Frici, nem felejtünk, szeretünk″

DCIKA20010727004
2022.07.13. 12:50
A Kőszegi Várszínház díjat alapított Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész emlékére.

Kőszegen a Várszínház büféjének kínálatában van Hollósi-kávé. A teátrum a honlapján meg is adja a rövid receptet:

  • hosszú kávé, két cukorral, hideg tejjel.

Merthogy a Kőszegi Várszínház BARÁTJA így itta. A csupa nagybetű azért van, mint az a leírásból kiderül, mert Hollósi Frigyes tizenhét nyáron át játszott a nyugat-dunántúli városban. Ahogy a színház honlapján fogalmaznak:

Idén lesz (már) tíz éve, hogy sajnos nincs köztünk. Ezt még mindig nehéz leírni. Jelen volt az életünkben. Helyesbítünk: Hollósi Frigyes jelen van az életünkben. Mindig gondolunk rá, mindig emlékezünk rá. Most egy színházi díjjal is őrizzük a nevét, az emlékét. Drága Frici, nem felejtünk, szeretünk.

A közönség mondja meg 

A Hollósi Frigyes-díjat idén először osztják ki annak a színművésznek, akinek a Kőszegi Várszínház nagyszínpadi bemutatójában nyújtott alakítása a leginkább tetszett a közönségnek. Ugyanis a nézők szavaznak a Hollósi Frigyes-díjról. Ő mondta mindig: „Ha nincs közönség, nincs színház.”

A színház tájékoztatója alapján idén egy díjat osztanak ki a Szentivánéji álom című előadásban nyújtott alakításért, de azt is csak a nyár végén, a voksok alapján. A szavazásról annyit kell tudni, hogy a Kőszegi Várszínház Szentivánéji álom-előadására váltott jegy hátoldalára kell ráírni

a színész vagy színésznő nevét és a szavazó e-mail-címét is.

A szavazatokat egy kis ládába kell bedobni, amelyet jól látható helyre, a színház bejáratához tesznek. 

Hollósi Frigyes Weininger Frigyes néven született 1941. április 21-én, Budapesten. A Színművészeti Főiskolára ugyan elsőre felvették, ám fél év múlva „kirostálták″ onnan. Színészmesterségbeli tanulmányait mégsem hagyta abba, Szolnokra ment, a Szigligeti Színházban eltöltött évei alatt vált igazi színésszé.

A nézők láthatták Shakespeare-, Moliére-, Csehov-, Bulgakov-darabokban, a filmrajongók pedig a például a Szerencsés Dánielben, a Szirmok, virágok, koszorúkban, a Falfúróban, az Egészséges erotikában, a Lindában, a Kisvárosban vagy éppen a Família Kft.-ben.

A Kőszegi Várszínház, amely most díjat alapított emlékére, halálát (2012. december 5.) követően gyakorta rendezett emlékestet a tiszteletére, 2013-ban a Nemzeti Színház büféje nevét Hollósi Frigyes Művészklubra változtatta.

(Borítókép: Hollósi Frigyes 2001. július 27-én. Fotó: Czika László / MTI)